“FABRIKA ZDRAVLJA” – Surutka kao lek

Od davnina je poznato da surutka ima lekovita svojstva po ljudski organizam. Ovaj mlečni nus proizvod nastaje prilikom proizvodnje sira. U svojoj strukturi sadrži vitamine B i E, natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, aminokiseline i mlečne šećere.

Surutka predstavlja najbolji prirodni lek za jetru, bilo da se radi o masnoj, natečenoj, oštećenoj ili jetri opterećenoj preteranom konzumacijom alkohola. Terapija surutkom, u zavisnosti od ozbiljnosti oboljenja, predstavlja dugotrajan proces koji uključuje svakodnevno konzumiranje surutke i to najmanje pola litra. Takvo postupanje doprinosi čišćenju, regeneracija pa i apsolutnom oporavku prethodno obolele jetre. Lekari preporučuju da surutku, bilo kravlju ili koziju, konzumiramo u kombinaciji sa mladim sirom, prilikom doručka odnosno na prazan želudac. Tada ona ostvaruje najbolji benefit po bolesnu jetru.

Surutka utiče i na bolje raspoloženje pojedinca, s obzirom da podstiče lučenje hormona sreće (serotonina) u ljudskom organizmu.

Pored navedenog, surutka ublažava osećaj umora, sprečava pojavu osteoporoze i karijesa, čisti i dezinfikuje usnu duplju, reguliše povišeni holesterol i trigliceride, čuva srce zdravim i preventivno deluje na pojavu upalnih procesa u organizmu i tako dalje.

S obzirom da jača imuni sistem celog organizma, jasno je zašto lekari surutku preporučuju kao deo svakodnevne ishrane. Sasvim je svejedno da li je pijemo kao takvu ili u kombinaciji sa voćem i povrćem, u vidu osvežavajućeg napitka.

PREPORUKA – Najbolje je konzumirati surutku čije nam je poreklo poznato ili onu koju sami napravimo ali, ni kupovna surutka nije toliko loša.

Projekat “Fabrika zdravlja” sufinansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.