“FABRIKA ZDRAVLJA” – Trčanje za početnike

Pored toga što predstavlja jednu od omiljenih fizičkih aktivnosti, trčanje je izuzetno zdravo za ljudski organizam. Uz zdravstveni benefit, koji bi svima trebao da nam bude prioritet, ono nam donosi i bolju fizičku kondiciju i vizuelni efekat, odnosno lepši i privlačniji izgled. Međutim, ako kao početnici ulazimo u upražnjavanje ove aktivnosti, a kako ne bismo brzo odustali ili napravili veću štetu nego korist od iste, trebali bismo se pridržavati nekolicine  jednostavnih saveta.

Prvo, veoma ja važno da za trčanje odaberemo udoban par obuće, kao ne bi prekomerno opteretili stopala i izazvali određene deformitete. Dalje, dobro bi bilo da uvek trčimo u isto doba dana, jer to pogoduje uravnoteženju metaboličkih procesa u organizmu. Najpogodnije je trčati ujutru ili uveče, kada je sunce u zenitu, čime izbegavamo suvišnu dehidrataciju organizma. Ne smemo trčati gladni ali ni pretovarenog želudca. Petnaest minuta pre ove aktivnosti treba pojesti „zdravu“ užinu pa tek onda prionuti na trening. Kada je reč o intenzitetu treninga, sasvim je dovoljno da u početku trčimo tri puta nedeljno po dvadeset minuta. Tek kada osetimo da nas takav ritam, gotovo u opšte, ne umara, možemo ga postepeno pojačavati.

Važna napomena: ako pre ili prilikom trčanja osetimo bilo kakvu fizičku bol, aktivnost treba odložiti na određeno vreme, da ne bismo naškodili našem fizičkom zdravlju.

Projekat “Fabrika zdravlja” finansiran je sredstvima Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.