BORKOVIĆ NA PODIJUMU SVETSKOG ŠAMPIONATA!

(4.5.2024) – Dušan Borković je uoči Uskrsa obradovao sebe i svoje navijače novim uspehom na svetskoj sceni! Naime, u drugoj trci Svetskog turing šampionata, voženoj na uličnoj stazi u Marakešu, Borković je za volanom Honde sivik TCR osvojio treće mesto, iza Kineza Ma Ćing Hue i Argentinac Estebana Gerijera, inače klupskog kolege iz GOAT rejsing tima. Sa starta je naš trkač dobro krenuo, odbijao sve napade Đirolamija u Hjundai elantri TCR i sačuvao treću poziciju, na kojoj ostaje do kraja, za jedan od najvećih uspeha svoje bogate karijere.

Presrećan sam! Sjajan je osećaj naći se opet na FIA Svetskom postolju, a posebno na Uskršnji pravoslavni vikend. Čini mi se da me za Uskrs prati sreća jer sam i pre par godina godina doneo pobedu svojoj zemlji u Bahreinu takođe na svetskom takmičenju. Veliko hvala mom GOAT Rejsing timu i Hondi na neumornom radu, mojim partnerima, porodici i najboljim navijačima na svetu – uspeli smo! izjavio je naš as.

 

Ovo je Dušanov drugi podijum u Svetskim šampionatima pod okriljem FIA, što ga čini prvim Srbinom kojem to polazi za rukom. Ono što je joše bitnije je činjenica da se Borkovićse nametnuo kao najbrži fabrički vozač Honde, uprkos potpunom nedostatku testova za razliku od klupskih kolega. Primera radi, na kvalifikacijama je naš as imao u hiljaditinku identično vreme kao perjanica ekipe, argentinski šampion Esteban Gerijeri. U toj drugoj trci Pančevac je “čuvao leđa” Argentincu, ne želeći da ga napadne i prestigne čak i kada je imao daleko bolji ritam, što je bio slučaj većim delom trke. U dogovoru sa šefovima tima, Borković je ispoštovao timski dogovor i omogućio Argentincu da završi drugi, kako bi upisao važne bodove za nastavak šampionata.

U prvoj trci, Borković je izvanredno startovao, napredovao jednu poziciju i  pokazao izuzetno brzinu. Međutim, nakon što ga je domaći automobilista Sami Taofik udario, došlo je do oštećenja zadnjeg oslanjanja. Oštećenje je bilo dovoljno veliko da onemogući bezbedan završetak prve trke na izuzetno opasnoj, uskoj uličnoj stazi u Marakešu. Timska odluka je bila da Borković sačuva automobil za drugu trku gde je Borković briljirao. Ostalo je istorija…

FOTO -MARTIN TRENKLER