ISTORIJAT OLIMPIJSKIH IGARA – Antverpen 1920.

Ove godine, Olimpijske Igre održane u Antverpenu 1920. godine, slave svoju stogodišnjicu. Uticajem politike, one su održane u ovom belgijskom gradu, umesto u Minhenu, prvobitno planiranom.

Igre je svečano otvorio belgijski kralj Albert, trajale su 23 dana, a na njima je učestvovalo više od 2600 sportista, takmičići se u 20 sportova, odnosno 154 discipline.

Važno je istaći da je, u Antverpenu, prvi put uvedena lekarska kontrola za sve takmičare, koji su trčali maratonsku trku. Na taj način, kao i prema ostalim rezultatima, prekinuta je dotadašnja dominacija sportista iz Sjedinjenih Američkih Država, kada su atletske discipline u pitanju. Zanimljivo je da su se amerikanci vodili mišlju bojkotovanja ove Olimpijade, nezadovoljni tretmanom domaćina, ali su, ipak, odustali od toga. Neki od sportista koji su obeležili Igre, bili su i finski atletičar Pavo Nurmi (3 zlatne medalje), američki veslač skifista Džon Keli i italijanski mačevalac Nedo Nadi (5 zlatnih medalja).

Među zemljama učesnicama Olimpijskih Igara, bila je i naša Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca. Boje naše zastave branila je, samo, fudbalska reprezentacija (11 članova), izgubivši jedinu utakmicu koju je odigrala. Poraz, u prvoj zvaničnoj međunarodnoj utakmici naših fudbalera, nam je nanela Čehoslovačka rezultatom 7:0.

Na Olimpijskim Igrama u Antverpenu, prvi put se, na centralnom stadionu, viorila zvanična olimpijska zastava i prvi put je polagana zvanična olimpijska zakletva.

Projekat “Istorijat Olimpijskih Igara” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.