ISTORIJAT OLIMPIJSKIH IGARA – Svečano otvaranje i zatvaranje

Svečanost otvaranja Olipijskih igara sadrži mnoštvo običaja, koji su vremenom prerasli u tradiciju. U daljem tekstu ćemo, taksativno, navesti neke od najznačajnijih.

Sam početak svečanosti karakteriše defile sportista država učesnica Igara, poređanih po abecednom redu, u odnosu na naziv države koju predstavljaju. Na stadion uvek prvo ulaze sportisti Grčke, kao odraz poštovanja prema zemlji kolevci Olimpijskih igara. Isti defile, po pravilu, zatvaraju sportisti zemlje domaćina Olimpijade. Na čelu svake delegacije nalazi se barjaktar odnosno sportista kome je pripala čast da ponese zastavu svoje zemlje.

Po završetku defilea šef države domaćina Olimpiskih igara, uz prigodan govor, zvanično proglašava Igre otvorenim, nakon čega sledi intoniranje Olimpijske himne praćeno unošenjem Olimpijske zastave. Potom Olimpijsku baklju preuzima unapred određeni domaći, aktivni ili bivši istaknuti sportista,  kojom pali Olimpijsku vatru na stadionu. Kada se Olimpijska vatra razbukta sledi puštanje u slobodan let golubova, koji simbolizuju mir. Kompletna ceremonija se završava polaganjem svečane Olimpijske zakletve jednog od takmičara i jednog od sudija, koji se u ime svojih kolega zaklinju da će se, tokom trajanja sportskih nadmetanja, viteški, časno i pošteno takmičiti odnosno suditi.

Svečano zatvaranje Olimpijskih igara je „siromašnije“ i sastoji se od ulaska svih sportista na stadion ali ovoga puta objedinjenih, što simbolizuje jedinstvo sportske mladosti sveta. Dok se Olimpijska vatra gasi, Olimpijska zastava se predaje gradonačelniku grada domaćina sledeće Olimpijade.

Olimpijske igre su, konačno, završene kada predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta iste proglasi zatvorenim.

Projekat “Istorijat Olimpijskih Igara” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.