IZRAEL NASTAVLJA FUDBALSKO PRVENSTVO OVOG VIKENDA

(15.11.2023) – Zbog rata i opsade Gaze fudbalsko prvenstvo Izraela prekinuto je 7. oktobra, ali će biti nastavljeno 25. novembra. Tu vest danas je objavila Izraelska profesionalna fudbalska liga (IPFL).

“U ovim teškim danima, kada još oplakujemo ubijene, molimo za povratak otetih, a naši najbolji sinovi i kćeri bore se na raznim frontovima kako bismo nastavili živeti u voljenoj Državi Izrael, pokretanje kola i povratak fudbalskih aktivnosti simboličan su i važan deo pokretanja ekonomije i poruke svetu i našem neprijatelju – mi smo ovde” – rekao je predsednik lige Erez Kalfon.

IPFL je također najavio nastavak druge lige 17. novembra. Fudbaleri će povratkom na teren učestvovati u akcijama obilježavanja sjećanja na ubijene i podrške otetim Izraelcima, kao i u aktivnostima za njihov povratak.

Utakmice će se u početku igrati samo u prisustvu službenih osoba u ograničenom broju, a Izraelci se nadaju da će se uskoro i publika vratiti na stadione.

U međuvremenu, Izrael je nastavio kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, a utakmicu protiv tkzv. Kosova je pratilo nekoliko bizarnih detalja. Albanski fudbaleri su poludeli što su ih na aerodromu u Prištini pretresali agenti Mosada, a selektor gostiju Alon Hazan se istakao na pres konferenciji izjavom – Veoma smo ponosni što smo ovde na Kosovu. Znam da ste imali istu situaciju kao i mi u prošlosti. Nadam se da će u budućnosti vaš narod i naš narod živeti u mnogo boljem i mirnijem svetu.

Brzo je stigla reakcija ambasadora Izraela iz Beograda.

Želeo bih da žestoko demantujem reči selektora fudbalske reprezentacije Izraela i da ponovo potvrdim duboko poštovanje Izraela prema Srbiji i srpskom narodu. Srbija se pokazala kao pravi prijatelj i to još jednom u ovim izazovnim vremenima, posebno u oblasti sporta, pošto je Beograd postao dom tri naša košarkaška tima! Hvala Srbijo – napisao je na društvenim mrežama Jahal Vilan.

Ne znamo da li je neko iz Izraela sugerisao Hazanu šta da kaže ili je, što je malo verovatno, to njegovo privatno mišljenje, ali ulizivački nastup prema domaćinima mu nije pomogao, jer je tkzv. Kosovo lagano pobedilo 1:0, a Glazer je spasao goste od katastrofe.

Večeras (20.45) u Budimpešti Izrael u zaostaloj utakmici dočekuje Švajcarsku.