IZVINJENJE POZNATOG PLIVAČA TOMASA ČEKONA

(4.8.2023) – Na Svetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Fukuoki italijanski plivač Tomas Čekon je bio fantastičan – osvojio je zlatne medalje na 50 metara delfin stilom, 100 metara leđno i u štafeti 4 x 100 metara mešovito.

Međutim, ovih dana o njemu se piše iz sasvim drugih razloga.

Čekon je na svom Instagram profilu objavio sliku plivačkog kompleksa Fora Italico izgrađenog za vreme diktature Benita Musolinija, a uz fotografiju je napisao “Boia chi milla”. Radi se o fašističkom sloganu koji u slobodnom prevodu znači  – Oni koji odustanu su izdajnici.

Foro Italico je poznati primer fašističke arhitekture koja je imitirala starorimski stil, a Musolini je planirao da taj kompleks ugosti učesnike Olimpijskih igara 1940. godine, koje nisu održane zbog izbijanja rata.

-Izvinjavam se zbog nesporazuma koji se dogodio. Preuzimam odgovornost za svoje neiskustvo, nisam bio svestan istorijske konotacije ove rečenice koju sam napisao – izjavio je kasnije Čekon.

Da malo proširimo temu. Najaktivnije u obeležavanju ljudi koji su učinili verbalni delikt u Italiji su mnogobrojne NVO, koje posebno SAD ozbiljno finansiraju. Italianska vlada poseban rat vodi sa NVO koje spašavaju migrante iz Afrike.

Po podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Italije, ove godine se u Italiju iskrcalo više od 100.000 migranata, dok ih je prošle godine bilo 66.500. Ministarstvo unutrašnjih poslova kaže da je samo oko 10 odsto u Italiju ove godine stiglo brodovima NVO, ali da je delovanje NVO „faktor privlačenja“ migranata iz Libije na opasnom putovanju preko Sredozemnog mora.

FOTO – SCREENSHOT