Japan se ne priprema za odlaganje Olimpijade

Japan ne preduzima pripreme za odlaganje Letnjih olimpijskih igara 2020. godine, rekao je portparol japanske vlade Jošide Suga, ističući da je ta zemlja odlučna u želji da bude domaćin najvećeg svetskog sportskog događaja, uprkos pandemiji korona virusa.

On je rekao da japanska vlada nastavlja pripreme za održavanje Olimpijade od 24. jula do 9. avgusta, kao i da tesno sarađuje sa organizacijama kao što je Međunarodni olimpijski komitet, prenosi Rojters.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije  Božidar Maljković izjavio je da Međunarodni olimpijski komitet prati situaciju i čini sve da se održe Igre u Tokiju, ali biće teško ako potraje pandemija koronavirusa.

“Neka istraživanja kažu da je 63 posto Japanaca protiv da se Igre održe, da je samo 23 posto ZA, ali opet, Japan je ozbiljna zemlja, kažu da imaju podršku 37 najjačih zemalja na svetu. Međutim, predsednik SAD Donald Tramp je rekao da treba odložiti Igre. To je jedan opšti haos, biće teško da se održe ako pandemija potraje, a po svemu sudeći potrajaće”, istakao je Maljković i dodao da predsednik MOK-a Tomas Bah insistira na solidarnosti i da se Igre neće održati ukoliko ne mogu svi da učestvuju, pošto je izvesno da se neće svuda istovremeno završiti pandemija.

Pripremila: Marina Damnjanović Nackov