JUNIORKE SRBIJE ŠAMPIONKE EVROPE

(26.2.2024) – Srbija je zlatnom medaljom otvorila učešće na Prvenstvu Evrope
vazdušnim oružjem u Đeru. Ženska omladinska reprezentacija puškom je postala ekipni šampion Evrope. Najbolji pojedinac tima bila je Aleksandra Havran, koja je bila na korak od pojedinačne medalje. Zauzela je četvrto mesto.

Srpske juniorke nisu sjajno startovale u kvalifikacijama, na osnovu kojih se određuje ekipni plasman, ali su na vreme ušle u dobar ritam i u borbu za medalje.

Za ekipno takmičenje bile su prijavljene Aleksandra Havran, Emilija Ponjavić i Ljiljana Cvetković, koje su skupile 1.876,0 krugova, isto koliko i drugoplasirana Norveška, ali je naš tim stigao do zlata zbog bolje poslednje serije. Na taj način je napravio dva koraka unapred, jer isti ovaj sastav je 2023. na EP u Talinu osvojio bronzu. Ujedno, ovo je i treća evropska medalja za srpske ženske omladinske timove puškom. Pre dve godine, u Hamaru je Srbija bila druga.

Trijumfu je najviše doprinela Aleksandra Havran, koja je sa 631,4 kruga bila ubedljivo najpreciznija u kvalifikacijama (Norvežanka Berg je zaostala 0,9 krugova). Blizu finala bila je i Iva Rakonjac, koja nije bila član ekipe. Debitantkinja je osvojila 11.mesto sa 0,3 slabijim ostvarenjem od onog koje je vodilo među osam najboljih. Emilija Ponjavić je zauzela 29, Liljana Cvetković 36, a naša peta predstavnica Anja Knežević 49. mesto.

Aleksandra Havan je od početka finala bila u borbi za medalje. Posle prvih pet hitaca bila je na čelu, selila se sa drugog na četvrto, pa na treće mesto. Nikad nije bila ispod četvrte pozicije, na kojoj je bila i posle 18. serije i završila finale. Od trećeplasirane Ukrajinke Staško i osvajanja bronze, delila su je samo dva deseta dela kruga.

-Osvajanjem zlata, ova generacija naših juniorki puškom je kompletirala riznicu i posle srebra, bronze stigla do jedinog evropskog odličja koje nije imala. Sve devojke su odlično iznele teret kvalifikacija. Bile su favoritkinje, svi su to znali. Bilo je manjih padova, ali niko nije podbacio i izborili se sa bremenom konkurentkinja za medalju. Aleksandra Havran je odlična bila i u kvalifikacijama i u finalu, a u borbi za medalje joj je nedostajala samo sreća – kazao je selektor za pušku Dragan Donević.

U takmičenju muškaraca puškom Aleksa Rakonjac je ostao pred vratima finala. Sa 625,4 kruga zauzeo je 9. mesto. Od finala su ga delila svega tri deseta kruga. Nivo rezultata u poređenju sa prošlom godinom je porastao, jer sa današnjim ostvarenjem, Rakonjac bi na EP 2023, bio četvrti i izborio mesto u finalu. Petar Erdei je zauzeo 29, a Uroš Aleksić 47. mesto. Ekipno je Srbija završila na desetom mestu.

-Velika je šteta što Aleksa Rakonjac nije stigao do završnice, ali pokazao je da ima kvalitet da se bori za finale. Ekipa Srbije je prošle godine u ovoj disciplini bila treća u sličnom sastavu. Medalju su osvojili Rakonjac i Erdei, zajedno sa Markom Ivanovićem, koji je prerastao juniorski uzrast. Očekivali smo više ove godine – kaže selektor za pušku, Dragan Donević. Međutim, čini mi se da sada, za razliku od juniorki, nisu uspeli da se izbore sa bremenom favorita, jer sada su bili kandidati za medalju, čega su i oni bili svesni.

U takmičenju miks parova pištoljem, tim Srbija 1 (Eleonora Radulović/Uroš Gajić) se plasirao na 16, a drugi tim naše zemlje (Nađa Martinović/Marko Ninković) na 20. mesto. Oba sastava su se našla u sredini plasmana, jer učestvovalo je 36 mikseva. Tim Srbija 1 je od četvrtog mesta i meča za bronzu bio sedam krugova daleko.

-Zadovoljna sam prikazanim, skoro svi naši juniorskoj strelci pištoljem ove godine debituju na velikoj sceni. Današnji nastup im je bio dragocenoiskustvo i proba pred sutrašnja pojedinačna nadmetanja. I tokom, a i u razgovorima posle napuštanja vatrene linije, sam videla da nisu podlegli pritisku velikog takmičenja, što me ohrabruje da će nastaviti da napreduju – kazala je Jasna Šekarić, selektor za pištolj