JUNIORSKA RUKOMETNA REPREZENTACIJA PRIPREMA SE ZA SVETSKO PRVENSTVO

(5.6.2023) – Muška juniorska reprezentacija ulazi u pretposlednju fazu priprema pred put u Grčku na Svetsko prvenstvo za igrače do 21 godine. Kao i u prethodnoj fazi, baza će biti u rukometnog gradu, Šapcu, koji je po svemo do sada urađenom, prijao selekciji Đorđa Teodorovića.

”Prva faza okupljanja juniora je razgalila srca svima koji su u njoj ucestvovali. Momci i stručni štab su se toliko zaželeli zajedništva i rada u reprezentaciji, da je to bilo primetno u svakom pokretu, razgovoru i na samom treningu. Uz ovakvu atmosferu u timu, zaista je pravo uživanje baviti se uigravanjem za najveću rukometnu smotru u ovoj konkurenciji”, započinje selektor ”Orlića”.

Uprkos tome što je iza većine momaka teška rukometna godina, urađeno je i postignuto više od planiranog.

”Posle napornih sezona u svojim klubovima, impozantan je pristup igrača i ljubav koju pokazuju prema obavezama u dresu sa nacionalnim grbom. Profesionalnost i rodoljublje su obeležili naše prvo okupljanje u Šapcu. Veliko hvala svima što na taj način doživljavaju nacionalni tim.”

Pravljenje plana i spiska za drugi deo priprema, ipak, nije prošao bez kadrovskih problema sa kojima se suočio stručni tim Đorđa Teodorovića.

”U drugoj fazi će spisak biti skraćen na 19 imena i nadamo se kontinuitetu u kvalitetnom pristupu i radu. Nažalost, nemoguće je da sve prođe bez izazova koji se usputno pojavljuju. Povreda Brane Mirkovića je ipak takvog obima da neće moći da se zaleči za Svetsko Prvenstvo. Momak pred kojim je sigurno svetla budućnost, svojim kvalitetom, pristupom i pripadnošću nacionalnom timu, ulazio je apsolutno u najuži izbor kandidata za takmičenje u Grčkoj i Nemačkoj, i mi mu od sveg srca želimo brz oporavak i što uspešniji povratak na teren. Takođe, hronična povreda kolena Stefana Dodića je takva da su u ovom momentu šanse za njegovo učešće na planetarnom šampionatu za juniore, minimalne. Međutim, Stefan oseća izraženu pripadnost ovoj selekciji, i učiniće sve kako bi i on bio deo naše takmičarske ekspedicije koja će put Atine krenuti 19. juna. Vremena je malo, ali će svi koji su uključeni u Stefanov oporavak, dati sve od sebe kako bi ljubitelji rukometa mogli da uživaju u njegovom nastupu.”

Sezona nije za sve završena i to utiče na plan i program priprema juniorske selekcije. 

”Dodatne probleme u drugoj fazi priprema nam zadaje kalendar takmičenja. Tri važna ”šrafa” u ovoj selekciji, Luka Rogan i Simo Šijan iz Vojvodine, kao i Veljko Čabrilo iz Dinama, učesnici su nacionalnog finala Kupa. Dve finalne utakmice u ovom takmičenju će biti odigrane 8. i 11.juna. Ipak, nemamo nikakvu sumnju da ćemo i u drugoj fazi priprema za SP, od 5. do 10.juna, uraditi sve što je u našoj moći da državni tim pripremimo najkvalitetnije moguće. Dve test utakmice sa Slovenijom, 9. i 10.juna, biće jasan indikator gde se trenutno nalazimo i na čemu treba poraditi u poslednjoj fazi priprema od 13. do 18.juna. U tih pet poslednjih dana pred put u Grčku, reprezentacija će, nadam se, prvi put biti kompletna i spremna za završno uigravanje. Bez dileme, uz sve izazove i poteškoće, pozitivni smo i sa velikom motivacijom krećemo u sledeću fazu priprema”, zaključio je Teodorović.

Spisak reprezentaticije Srbije:

r .b . ime i prezime pozicija klub
1 . Mrdović Marko golman Šamot
2 . Krivokapić Luka golman OTP Banka PIK Seged (MAĐARSKA)
3 . Zekić Savo golman Vrbas
4 . Simić Uroš levo krilo Crvena zvezda Grundfos
5 . Šmigić Dušan levo krilo Crvena zvezda Grundfos
6 . Dodić Mateja desno krilo Metaloplastika Eliksir
7 . Papović Milija desno krilo Metaloplastika Eliksir
8 . Milovanović Igor pivotmen PSŽ (FRANCUSKA)
9 . Predović Branko pivotmen Gorenje Velenje (SLOVENIJA)
10 . Zečević Nikola levi bek Partizan
11 . Kos Miloš levi/srednji bek PPD Zagreb (HRVATSKA)
12 . Čabrilo Vojin levi bek Crvenka
13 . Kovačević Nikola levi bek Jugović/Vojvodina
14 . Šijan Simo (Kup) levi/srednji bek Vojvodina
15 . Čabrilo Veljko (Kup) srednji bek Dinamo
16 . Antonijević Vukašin srednji bek Celje Pivovarna (SLOVENIJA)
17 . Mitrović Uroš desni bek Bregenc (AUSTRIJA)
18 . Stanisavljević Boško desni bek Radnički
19 . Dodić Stefan (oporavak) srednji bek PPD Zagreb (HRVATSKA)
REZERVE:
1 . Damjanović Aljoša levi/srednji bek Metaloplastika Eliksir
2 . Feješ Leo srednji bek Crvenka

Stručni štab Đorđe Teodorović Selektor RSS
David Rašić Pomoćni trener RSS
Rodoljub Kurandić Trener golmana RSS
Aleksandar Petković Fizioterapet RSS
Zoran Tijanić Vođa delegacije RSS

IZVOR/FOTO: RUKOMETNI SAVEZ SRBIJE