KAKO I KOLIKO PARA ĆE DA ZGRNU INVESTICIONI FONDOVI OD FUDBALA U NAREDNOM PERIODU

(26.2.2024) – Svet u kojem živimo se menja, čak mnogo brže nego ranije. Najveći broj ljudi su nemi svedoci i statističke brojke, dok minimalni procenat čovečanstva dominira i uzima 90% profita, kao i u prethodnim vekovima, to jest milenijumima. Naravno, niko vam ne brani da ukoliko imate moć ili ideju budete deo dobitne kombinacije, posebno u svetu sporta. Do tada, da vidimo šta je najaktuelnije u profitiranju kroz učešće u najpopularnijoj igri na svetu – fudbalu, u tekstu Meridian sporta.

Alen Vaksman je ko-osnivač investiocionog fonda “Šesta ulica”. Oni su napravili ugovor sa madridskim Realom i stekli pravo na 30% prihoda na novom Santjago Bernabeu u narednih 20 godina u zamenu za 360 miliona evra, a potom su otkupili 25% TV prava Barselone u La Ligi u narednih 25 godina za nešto više od 500 miliona evra. Pomenuti gospodin smatra da bi projekat Superlige u koji su uključena dva najveća španska kluba doneo boljitak za fudbal.

“Sve je više oblika zabave koje ljudi, posebno mladi, mogu da konzumiraju”, rekao je Vaksman za Fajnenšel tajms, “Ako ne izmislite nešto novo i dramatičnije, možete da počnete da gubite osnovnu grupu, a kada jednom takav proces krene teško ga je zaustaviti. Zato najbolje kompanije izmišljaju inovacije pre pre nego što se to desi.”

Vaksman očekuje suštinsku promenu u evropskom fudbalu u potrazi za važnijim utakmicama koje mogu da “uzbude” navijače. Međutim, “ukoliko ne nastave da investiraju, rizikuju da izgube prestiž”.

“Klubovi koji su istorijski najuspešniji mogli bi da se istope kao kocke leda, jer ne rade prave stvari iz poslovne i navijačke perspektive.”

Vaksmanov plan se odnosi na nove tehnologije koje omogućavaju navijačima da prate klubove gde god da se nalaze u svetu, u kontinuiranoj diverzifikaciji prihoda izvan prodaje karata i tradicionalnih televizijskih sporazuma, ne zaboravljajući hitnu potrebu za nadogradnjom stadiona i druge infrastrukture, nešto što Real i Barselona uveliko rade.

Šesta ulica je već uložila 115,3 miliona evra za kupovinu ženskog fudbalskog tim Bej koji igra u Nacionalnoj ženskoj fudbalskoj ligi.

“Najveća prilika za rast u sportu u narednih deset godina biće globalni ženski fudbal. Već možete da vidite da se to dešava, iako je to tek početak”, pojasnio je izvršni direktor pomenutog fonda koji upravlja kapitalom od preko 75 milijardi dolara. Potpuna istina. FIFA i UEFA do besvesti promovišu i finansiraju ženski fudbal, iako je to potpuno drugačiji sport u odnosu na muški fudbal. Međutim, sa toliko novca u igri i stalnim insistiranjem na ženskim pravima, jednakosti itd projekat ima perspektivu.

Šesta ulica je privatna kompanija osnovana 2009. godine sa sedištem u San Francisku. Imaju podružnice u Njujorku, Dalasu, Bostonu, Londonu, Luksemburgu, Melburnu i Hong Kongu i žele apsolutnu amerikanizaciju fudbala, posebno u Evropi. Njih suštinski fudbal ne zanima, ali ih interesuje profit, posebno kroz privatne projekte kao što je Superliga, koja je samo trenutno propala, pošto pravni okvir za njeno bivstvovanje itekako postoji.

IZVOR – MERIDIAN SPORT

“Evropskom fudbalu potrebne promene inače će da se istopi kao kocka leda”