Konačno dostupne tačne brojke o broju zavisnika od igara na sreću

Uporedni prikaz situacije u Srbiji i EU – iz ugla stručnjaka o broju zavisnika od ovog oblika zabave

 

Domaći mediji mesecima donose brojne studije, analize, i članke u kojima se tvrdi da je broj zavisnika od igara na sreću u Srbiji u stanju gotovo geometrijske progresije.

Međutim, činjenice stoje drugačije. Čak i kada bi tolike brojke, a one idu i do više stotina hiljada, bile uzete za ozbiljno, takve tvrdnje ne bi bile moguće, jer bi to značilo da je u Srbiji više zavisnika nego samih igrača uopšte.

Na osnovu podataka nadležnih stručnjaka, tačan broj ljudi koji su prijavljeni na programe stručnog medicinskog vođenja i terapije protiv zavisnosti od igara na sreću iznosi 1.030. Reč je o brojki potrvđenoj od strane relevantnih medicinskih stručnjaka.

Kada se ovi podaci stave u evropsku i EU perspektivu, Srbija je značajno ispod evropskog proseka po ovim statističkim parametrima.

Naravno, sve i da je broj zavisnika od igara na sreću 1, to je nešto što se mora ozbiljno shvatiti i na čemu se mora proaktivno raditi u narednom periodu.

Ipak, moramo podvući da je reč o cifri neretko i preko 300 puta manjoj od često javnosti predstavljane, netačne brojke.

Reč stručnjaka

Tačne cifre koje smo naveli nisu ničija spekulacija, već zvanična brojka nadležnih zdravstvenih ustanova, u kojima se godišnje sa problemima zavisnosti od igara na sreću u našoj zemlji javi između 150 do 200 osoba.

U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, ukupan broj lečenih ili trenutno na lečenju je kao što smo naveli 1.030, a što je znatno manje od evropskog proseka od oko 1.5% stanovništva (u slučaju Srbije procenat je tek 0.02%).

Zašto je onda, uprkos svim ovim činjenicama, javnost neprekidno zasuta netačnim podacima? Pogrešna slika najčešće dolazi od nekompetentnih ljudi, vođenih raznovrsnim motivima – od senzacionalizma, skrivene prodaje različitih „ekspertsko – konsultantskih usluga“ pa do čiste političke zloupotrebe.

Kakva je situacija sa online klađenjem?

Imajući u vidu činjenicu da zakonom propisani i uspostavljeni sistem registracije i verifikacije igrača na onlajn igrama na sreću i teoretski i praktično onemogućavaju maloletnicima da se uključe u ovaj vid igara na sreću, možemo  sa sigurnošću  potvrditi da su zakonska regulativa i odgovornost legalnih priređivača na vrlo visokom nivou.

Petnaest godina najviših standarda prevencije i zaštite maloletnika

Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) i njegove članice već više od 15 godina aktivno rade na prevenciji zavisnosti i zaštiti maloletnika. UPIS-ov projekat prevencije “Moguće je prekinuti” ne samo da je primer najbolje prakse u ovoj oblasti, već je postao i zakonska obaveza za sve priređivače, što je doprinelo podizanju svesti o rizicima od bolesti zavisnosti od igara na sreću.

Dodajmo tome i višedecenijsku praksu kompanija članica o nultoj toleranciji za ikakav kontakt i ulaz maloltenih lica u objekte u kojima se priređuju igre na sreću, kao i informativno – edukativni materijali koji se u istim nalaze.

Projekat „I jedan je mnogo”

UPIS i Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti u narednom periodu pokreću unapređeni projekat prevencije pod nazivom “I jedan je mnogo”.

Planiraju se predavanja u školama širom Srbije i emitovanje spotova usmerenih na odvraćanje mladih od igara na sreću i usmeravanje ka sportskim aktivnostima, kroz seriju predavanja i informativnih video klipova prilagođenih deci i mladima. Imajući u vidu pozitivne rezultate dugogodišnje saradnje sa Specijalnom bolnicom, novi projekat biće još uspešniji u suzbijanju bolesti zavisnosti u njenom samom nastajanju.