KOŠARKAŠICE KORAK BLIŽE PARIZU

(11.2.2024) – Košarkašice Srbije pobedile su Brazil 72:65 (23:20, 16:18, 17:16, 16:11) u drugom meču olimpijskog kvalifikacionog turnira, koji se održava u Belemu.

Slično kao i protiv Nemačke, Srbija je veoma loše i nervozno otvorila duel sa Brazilka, koje su vodile 10:0 i gotovo tri minuta nisu dozvolile košarkašicama Srbije da postignu poene. U finišu prvog dela naše devojke su zaigrale mnogo bolje u odbrani, a posebno efikasna i precizna sa distance bila je Ivon Anderson.

Posle prve deonice Srbija je vodila 23:20, ali su Brazilke preko Soares uspela da na poluvreme odu sa minimalnim minusom od 39:38.

Nastavak je doneo igru punu oscilacija, grešaka sa obe strane i brzopletih šuteva. Posle treće četvrtine Srbija je i dalje vodila sa 56:54, iako su Brazilke odmah na startu poslednjeg dela prešle u vođstvo. Međutim, Anderson sa sigurnim ulazima i ukupno 30 poena i Stanković koševima za dva poena, ukupno 19 poena, nisu dozvolile da se domaćin turnira odvoji pa je Srbija sada već imala i do pet poena prednosti. Brazilke su probale trojkama, ali su mnogo promašivale. Stanković je pokvarila odličan procenat slobodnih bacanja u finišu sa tri promašaja, a Raca je propustila prilku u poslednjoj sekundi da nam donese osam poena razlike i siguran plasman u Pariz.

Ipak, najvažnija je pobeda od 72:65 i bodovi za bar treće mesto u grupi pošto je to dovoljno za olimpijsku vizu. Podsećamo, Nemačka je u prvom kolu dobila Srbiju 73:66, a Australija Brazil 60:55. U drugom kolu Australija je deklasirala Nemačku 82:55 i već se plasirala na Olimpijske igre. Ukoliko u trećem kolu Nemačka pobedi Brazil sve je jasno jer i mi i Nemice idemo u Pariz. Ako pobedi Brazil, a Srbija izgubi od Australije pravi se trougao u kome za sada evropske selekcije imaju plus 7 poena. Nadamo se da do toga neće doći.

FOTO – SCREENSHOT/RTS