KOŠARKAŠKA KLINIKA DUŠAN IVKOVIĆ U BEOGRADU OD 29. DO 30. JUNA

(25.6.2024) – Predstojećeg vikenda, u dvorani „Aleksandar Nikolić“ biće održana 23. Beogradska košarkaška klinika «Dušan Ivković». Jedan od najeminentnijih i najpoznatijih trenerskih seminara u svetu i ove godine okupiće vrhunske stručnjake pod obručima. Trenerima iz naše zemlje, ali i brojnim gostima iz inostranstva, biće omogućeno da se stručno usavršavaju, a Beograd će se na mapi sveta još jednom ucrtati kao istinski košarkaški centar.

O kvalitetu Beogradske trenerske klinike najbolje svedoče njeni predavači, među kojima će ove godine biti Amerikanac Stiv Kliford, nekadašnji trener NBA ligaša Orlanda i Šarlota, koji je takođe radio i kao asistent u Lejkersima, Hjustonu i Njujork Niksima, zatim Ćus Mateo, šef stručnog štaba madridskog Reala, Tuomas Isalo, strateg Pariza i ovogodišnji osvajač Evrokupa, kao i Petar Božić, trener London Lajonsa.

“Velika mi je čast, ali imam i malu tremu, što ću učestvovati na izuzetno prestižnom trenerskom seminaru u fantastičnom košarkaškom okruženju. Biti predavač uz odavanje počasti srpskoj legendi kao što je Dušan Ivković je san, posebno u košarkaškoj prestonici kao što je Beograd” , rekao je Mateo, koji je ove godine sa Realom osvojio duplu krunu u Španiji, a proglašen je i za trenera godine u Evroligi.

Miljenik navijača Partizana i legendarni kapiten Petar Božić, koji je sa crno-belima osvojio čak 18 trofeja, minule sezone blistao je u Evrokupu sa London Lajonsima stigavši do polufinala, dok je u Engleskoj suvereno osvojio titulu šampiona. Na Klinici će držati predavanje na temu „Razvoj igrača tokom dinamične sezone“, a o svojoj trenerskoj filozofiji kaže:

“Mnogo toga mora da krene od odbrane, jer je odbrana kombinacija ponosa i želje da želiš nešto da uradiš za tim što nije transparentno u statistici. Ako je akcenat na tom delu terena, lakše se ulazi u samopouzdanje, jer iz dobre odbrane uvek ćeš imati nekih lakih pozicija u tranziciji. U napadu volim da igračima dam slobodu u okviru ideje koju želimo da sprovedemo, a slobodu i kredit u napadu moraš zaraditi kroz odbranu.

Stiv Kliford je 23 godine radio u najjačoj ligi sveta, a prethodno je 16 godina bio trener u NCAA ligi.

“Zadovoljstvo mi je što učestvujem na Beogradskoj trenerskoj klinici i veoma sam uzbuđen zbog prilike da posetim Beograd – naglašava Kliford i dodaje: – Izuzetno poštujem srpsku košarku i nivo vaših trenera. Uživao sam u radu sa Vasilijem Micićem i Aleksejem Pokuševskim prošle sezone u Šarlotu. Iako su njih dvojica u različitoj fazi karijere, obojica imaju sjajnu osnovu koja se sastoji od poznavanja igre i potpunog vladanja osnovama košarke. Očigledno je da su igrali kod talentovanih trenera koji su im pomogli u karijeri i tako učili od njih” , poručio je Kliford.

Svečano otvaranje 23. Beogradske košarkaške klinike «Dušan Ivković», čiji je organizator Udruženje košarkaških trenera Srbije, zakazan je za subotu 29. jun u 10.30 časova. Prvog dana predavanja će trajati do 18.00 časova, dok je nedeljni edukativni program u beogradskom hramu košarke zakazan od 11.00 do 16.00 časova.