“LEGENDARNI OLIMPIJCI – VEČITA INSPIRACIJA” – Leon Štukelj

Deca i mladi naraštaji sve više slobodnog vremena provode za računarima, mobilnim telefonima, tabletima i ostalim uređajima, koji su proizvod „tehnološke revolucije i napredka“,  „surfujući“ na društvenim mrežama ili igrajući „igrice“. Na taj način, vrlo često, a da toga nisu ni svesni, izuzetno loše utiču na svoje fizičko i mentalno zdravlje. Kako bismo ih motivisali da što više slobodnog vremena provode napolju, beveći se nekim sportom ili sportskom aktivnošću (profesionalno ili rekreativno), podsetićemo ih na ostvarene  uspehe i postignute sportske rezultate nekih od najuspešnijih pojedinaca i ekipa u istoriji sporta, kako domaćeg, tako i stranog. Posebno ćemo se osvrnuti na Olimpijske igre, kao najveću svetsku smotru sporta, jer čvrsto verujemo da su „Legendarni olimpijci – večita inspiracija“. Trudićemo se da, kroz pomenute uspehe i rezultate, predstavimo što više sportova i sportskih disciplina.

Leon Štukelj je prvi osvajač zlatne olimpijske medalje za našu zemlju. Ovaj veliki sportista je to ostvario na Olimpijskim Igrama u Parizu 1924. godine, takmičići se pod zastavom Kraljevine Jugoslavije. Ovaj uspeh Štukelj je postigao kao gimnastičar. Dalje citiramo sećanja i utiske Leona Štukelja na Olimpijadu u Parizu:

U Pariz smo doputovali dva dana pred početak takmičenja. Nije bilo vremena za pošten trening. Stanovali smo u trećerazrednom hotelu jer, naravno, para za nešto bolje nismo imali.”

O sopstvenom uspehu, kao i o publicitetu koji je isti izazvao širom svetske sportske javnosti, Štukelj kaže:

“Skromno, ali dosta veselo proslavili smo taj usmeh, a odmah sutradan uputili smo se kući, jer para za dalji boravak u Parizu nije bilo. U svetu se počelo govoriti o Jugoslaviji. Čuvam tako, beogradski list Sport, koji je u broju od 3. Avgusta ovaj prodor jugoslovenskog sporta u svetski vrh propratio ovim rečima: Šampion nad šampionima Leon Štukelj, prvi je i jedini Jugosloven koji je poneo ponosnu titulu olimpijskog pobednika. Dvema zlatnim medaljama Štukelj je više doprineo popularnosti naše zemlje u svetu, nego svi propagandni članci i brošure.”

Uspesima Leona Štukelja tu nije bio kraj. Naime, već na sledećim Olimpijskim Igrama održanim 1928. godine u Amsterdamu, dvema zlatnim medaljama iz Pariza, naš gimnastičar dodaje još jednu zlatnu i dve bronzane medalje. Poslednju, srebrnu, olimpijsku medalju Štukelj osvaja na Olimpijadi u Berlinu 1936. godine.

Ovaj neponovljivi sportista je, pored uspeha na Olimpiskim Igrama, bio i višestruki prvak i osvajač pregršt medalja i na svetskim prvenstvima u gimnastici.

Pored toga što je odlikovan ordenom Svetog Save, po ukazu kralja Aleksandra Karađorđevića, Leon Stukelj je proglašen najvećim Slovencem 20. veka i najboljim “slovenačkim ministrom inostranih poslova”.

Ova istinska sportska legenda, preminula je u Mariboru, 8. novembra 1999. godine, u 101. godini života.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima ministarstva Kulture i informisanja republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.