LEPE VESTI ZA FUDBALERE ZVEZDE I PARTIZANA

(17.3.2023) – Kako sada stoje stvari, Srbija će naredne dve sezone imati predstavnika u grupnoj fazi Lige šampiona.

Superliga Srbije će završiti sezonu kao 11. najbolja liga u Evropi i to znači da će u sezonama 2023/24 i 2024/25 imati direktnog predstavnika u Ligi šampiona što su fantastične vesti.

Turska je imala realnu šansu da prestigne Srbiju, ali su čak tri kluba ispala u osmini finala evrokupova.

Fiorentina je izbacila Sivaspor iz Lige Konferencija, a dva boda iz pobede Fenerbahčea protiv Sevilje i bod iz remija Bašakšehira sa Gentom prethodne nedelje, podeljeni sa pet (odnosno brojem predstavnika Turske ove sezone) doneli su uvećanje nacionalnog koeficijenta na 32.100, odnosno 0.275 manje od Srbije.

Mi smo ostali sa 32.375 bodova i zadržali status sa kojim smo i dočekali aktuelnu sezonu, dakle to famozno 11. mesto u ukupnom plasmanu.

Naredne dve sezone, Srbija ima makar jednog sigurnog predstavnika u Ligi šampiona, a drugi može kroz kvalifikacije da se takođe nađe u grupnoj fazi Lige šampiona.

To u prevodu znači da će Zvezda, Partizan i trećeplasirani tim iz šampionata sigurno igrati grupnu fazu sva tri evrokupa. To je šansa za osvajanje novih bodova, čak imperativ jer se sada broj bodova deli sa pet timova, koliko ih iz Srbije igra u Evropi.

FOTo – PRINTSCREEN

A.K.