MIKECU ČETVRTO, ARUNOVIĆEVOJ SEDMO MESTO U VROCLAVU

(22.6.2023) – Srpski strelci su prvog dana streljačkog turnira u Vroclavu u okviru Evropskih igara u Krakovu zabeležili dobre rezultate, ali medalje su zamalo izmake.

Damir Mikec i Zorana Arunović su se plasirali u finala vazdušnim pištoljem. Damir Mikec je bio na korak od odličja. Zauzeo je četvrto mesto, dok se Arunovićeva plasirala na sedmu poziciju.

Mikec je u kvalifikacijama zauzeo treće mesto sa 582 krugova, jedan manje od prvoplasiranog Litvanca Straumanisa.

Finala u Vroclavu se ne održavaju po važećim ISSF pravilima, koja će biti na snazi i na Olimpijskim igrama. Evropske igre su u nadležnosti Evropske streljačke konfederacije, koja je zadržala format finala primenjivan na svim međunarodnim turnirima od sredine prošle sezone, pa do aprila ove godine.

Finale je podeljeno u dve faze. Prva se sastoji od 25 hitaca. Posle 15. ispadaju osmoplasirani i sedmoplasirani, posle 20. petoplasirani i četvrtoplasirani, a posle 25. trećeplasirani i četvrtoplasirani. Preostala dvojca nastavljaju borbu u meču za zlato.

Mikec je tokom celog finala bio u vrlo izjednačenoj borbi nekoliko rivala za medalje. Pred 25.hitac je bio na trećoj poziciji, ali u poslednjoj seriji je pogodio „osmicu“, dok je Italijan Paolo Mona zabeležio odličan hitac, izbio na treće mesto i osvojio bronzu. Mikec obično finala završava odličnim hicima, ovaj put je posustao u završnici, ali i četvrta pozicija je veliki uspeh za olimpijskog vicešampiona i evropskog prvaka.

Naš drugi predstavnik, Dimitrije Grgić je osvojio 25.mesto.

Damir Mikec je četvrtim mestom potvrdio da je jedan od najboljih evropskih i svetskih strelaca, a sedmo mesto Zorane Arunović je takođe još jedna potvrda vrhunskog kvaliteta.

Arunovićeva, naša jedina predstavnica u takmičenjima pištoljem za dame, je odlično startovala u kvalifikacijama. Potom je popustila, ali nije izgubila mesto u finalu, zauzela je sedmo mesto u konkurenciji 38 takmičarki, pogodivši 575 krugova.

Za razliku od kvalifikacija, Arunovićeva, koja je branila zlato sa prethodnih Evropskih igara u Minsku, je na početku izgubila korak za najvećim rivalkama. Posle prve serije od pet hitaca nalazila na šestom mestu. Naredna serija joj je bila bolja, ali kada je počelo ispadanje, na 15. hicu bila je sedma i završila finale.

U prvoj disciplini programa, srpski miksevi vazdušnom puškom su zauzeli 12, odnosno 18. mesto.

Sutra će biti održana pojedinačna takmičenja vazdušnom puškom i nadmetanja miks parova pištoljem.

IZVOR/FOTO: STRELJAČKI SAVEZ SRBIJE