MILUTIN STEFANOVIĆ SEDMI U TROSTAVU NA SK U MINHENU

(7.6.2024) – Milutin Stefanović je osvojio sedmo mesto u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava, poslednjoj disciplini šestodnevnog Svetskog kupa u Minhenu.

Dugo je Stefanović bio u trci za medalje tokom današnjeg finala. Većim delom je gađao vrlo dobro, ali visok nivo rezultata nije uspeo da zadrži do samog kraja.

U prvoj fazi finala, u gađanju iz klečećeg stava (15 hitaca), Stefanović je postigao drugi rezultat. Za nešto više od kruga je zaostajao za vodećim, Norvežaninom Halvorsenom, koji se jedini izdvojio. Razlike između ostalih strelaca bile su male.

Posle 15 hitaca ležećim stavom Halvorsen je uvećao prednost. Stefanović je pao na četvrto mesto, ali je imao samo pola kruga manje od drugoplasiranog Ištvana Penija (Mađarska) i 0,6 više od najbližeg pratioca Malinovskog (Kazahstan), na petoj poziciji. Izjednačena trka za medalje se nastavila.

Naš reprezentativac je nastavio u dobrom ritmu u poslednjem stojećem stavu. Posle 33. hica popeo se na treću poziciju. Ali kako se približavala završnica izgubio je dobar ritam. „Vezao“ je nekoliko devetki i finale završio posle 40. serije, kao sedmoplasirani. U tom trenutku, šestoplasirani Malinovski mu je „bežao“ samo jedan deseti deo kruga.

I plasman u finale u disciplini u kojoj su startovala 103 strelca je vredan rezultat. Stefanović je u Minhenu dva puta izjednačio državni rekord kvalifikacija – 592 kruga. To je prvo uradio u sredu u eliminacijama, što je bio najbolji rezultat dana, a potom i u četvrtak u kvalifikacijama i kao osmi ušao u finale.

Na podijumu su se našla dvojica Norvežana. Halvorsen je osvojio zlato, a Jon Herman Heg bronzu. Srebro je otišlo Ištvanu Peniju.

Srbija je u Minhenu ove godine osvojila jednu medalju. Zorana Arunović je trijumfovala vazdušnim pištoljem. Sem Stefanovića, visok plasman ostvario je i miks pištoljem Arunović/Mikec, koji je bio peti.

FOTO: SSS