MLADI STRAHINJA TRIVKOVIĆ TREĆI NA GEOGRAFSKOJ OLIMPIJADI

(18.8.2023) – Strahinja Trivković, učenik drugog razreda Treće beogradske gimnazije ostvario je izvanredan uspeh osvajanjem bronzane medalje, u konkurenciji od oko 200 najboljih geografa na svetu, na Svetskoj geografskoj olimpijadi koja je održana u Indoneziji od 8. do 14. avgusta.

U prethodne dve godine Strahinja je osvajao prve pozicije na školskom, opštinskom, regionalnom i republičkom nivou Nacionalne geografske olimpijade. Takođe, prošle godine je osvojio i druga mesto, individualno i timski, na Evropskoj geografskoj olimpijadi, a ostvario je i zapažen nastup na prošlogodišnjoj Svetskoj geografskoj olimpijadi u Parizu.

Samo takmičenje je koncipirano drugačije od ostalih, budući da je potrebno gradivo iz svih razreda osnovne i srednje škole (jer se svi razredi srednje škole takmiče zajedno – nije u formatu da se svaki razred takmiči pojedinačno). Neophodno je i znanje i veštine i iz drugih nauka poput biologije, istorije, fizike, hemije, matematike, prostornog planiranja, ekonomije, diplomatije, politike, geopolitike, ekologije, održivog razvoja i sl. Takmičenje se sastoji iz 3 testa (pisani test, terenski rad i multimedijalni test) koji proveravaju sve veštine, kao i znanje iz svih pomenutih oblasti.

Čestitke mladom Strahinji i želje da na narednoj Geografskoj olimpijadi u Dablinu 2024. godine nastavi sa sjajnim nastupima.

FOTO – PRIVATNA ARHIVA