NASTAVLJA SE UBISTVENI RITAM ODBOJKAŠKIH TAKMIČENJA – SVETSKA PRVENSTVA NA SVAKE DVE GODINE

(23.3.2023) – Svetska odbojkaška federacija, FIVB, donela je niz iznenađujućih odluka na sastanku Administrativnog Borda u Punta Kani, u Dominikanskoj Republici.

Administrativni Bord FIVB je, na sastanku kojim je predsedavao dr Ari da Silva Grasa Filjo, predsednik FIVB, a prisustvovao je Aleksandar Boričić, drugi potpredsednik FIVB i predsednik CEV, doneo odluku da se naredno Svetsko prvenstvo u seniorskoj konkurenciji odigra 2025. uz učešće 32 reprezentacije.

Odlučeno je da se ubuduće Svetska prvenstva igraju svake neparne godine (2027, 2029…), dok će se Kontinentalni šampionati igrati svake parne godine (2026, 2028…). To znači da će se naredno Evropsko prvenstvo odigrati za tri godine – 2026.

Administativni Bord FIVB je promenio i sistem kvalifikovanja za Olimpijske igre 2028, koje će se odigrati u Los Anđelesu, u SAD i to tako da neće biti kvalifikacionih turnira.

Plasman na OI 2028. u obe konkurencije direktno će izboriti SAD, domaćini turnira. Direktno učešće će obezbediti pobednici kontinentalnih šampionata 2026. (prvak Evrope, Azije, Afrike, Severne i Srednje Amerike i Južne Amerike), 3 reprezentacije sa SP 2027. i to najuspešnije koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale, kao i 3 najbolje plasirane reprezentacije sa FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale. U informacije se naglašava je potrebno odobrenje MOK, kao i da postoji mogućnost da se na OI plasiraju 4 selekcije sa SP i 2 sa FIVB rang liste, što će naknadno biti precizirano.

Na jubilarnom XX SP 2025. u konkurenciji odbojkašica i na XXI SP 2025. u konkurenciji odbojkaša igraće po 32 reprezentacije podeljene u 8 grupa sa po 4 selekcije. Posle 3 odigrana meča, plasman u osminu finala izboriće po 2 selekcije iz svake grupe, a zatim će se igrati četvrtfinalni mečevi, polufinale, meč za treće mesto i finale.

Svetski prvak će za 17 dana takmičenja odigrati 7 utakmica.

Administrativni Bord FIVB je odobrio i novi sistem kvalifikovanja za SP, s tim što se ubuduće neće igrati kvalifikacioni turniri.

Plasman na SP 2025. izboriće domaćin ili domaćini prvenstva, aktuelni svetski prvak, 3 reprezentacije sa kontinentalnih šampionata 2023. (prve 3 selekcije sa EP 2023.), kao i 15 selekcija (ili manje, u zavisnosti od broja organizatora SP) sa FIVB rang liste po završetku sezone reprezentativnih takmičenja u godini pre Svetskog prvenstva, dakle po završetku sezone 2024.