FOTO: STRELJAČKI SAVEZ SRBIJE

NOVO SREBRO ZA SRBIJU, ARUNOVIĆEVA I MIKEC DRUGI U TAKMIČENJU MIKS PAROVA

(20.2.2023) – Drugi dan Svetskog kupa u Kairu doneo je Srbiji drugu srebrnu medalju.

Zorana Arunović i Damir Mikec osvojili su drugo mesto u takmičenju mešovitih parova vazdušnim pištoljem. U nedelju, na startu turnira Zorana se okitila srebrom u pojedinačnom takmičenju.

Visok plasman ostvario je i miks puškom Teodora Vukojević/Milutin Stefanović, koji je završio na petoj poziciji.

Arunovićeva i Mikec su uspehom u Kairu produžili sjajan niz, koji traje već godinama. Prošle sezone su, zajedno kao članovi miks para, na velikim takmičenjima osvojili pet odličja. Među njima je i zlato na prošlogodišnjem Svetskom kupu u Kairu. Ove godine spustili su se na stepenik niže, ali potvrdili svetsku klasu.

U kvalifikacijama je tim Srbije zauzeo drugo mesto sa 582 kruga. Rival u meču za zlato bio im je drugi sastav Indije (Ritm Sngvan/Varun Tomar), koji je u kvalifikacijama pogodio krug više od Arunovićeve i Mikeca.

Duel za zlato je bio izjednačena borba. Indijci su češće bili u vođstvu, ali u prvoj polovini meča timovi su razmenjivali poene, nijedan miks nije uspeo da stekne više od dva poena prednosti. Sredinom meča prvi put su rivale razdvojila četiti poena. Indijci su poveli sa 10:6. Srbija je smanjila na 8:10 i 10:12. Posle desetog poena Srbije, indijski tandem je bio precizniji u dve uzastopne serije, osvojio četiri poena za pobedu od 16:10.

Treće mesto pripalo je sastavu Nemačke

Miks puškom Srbije Teodora Vukojević/Milutin Stefanović je zauzeo peto mesto. Malo mu je nedostajalo da dođe do meča za bronzu.

Na Svetskim kupovima ove sezone se primenjuju olimpijska pravila, ne dele se dve bronze, već samo jedna. U meč za treće mesto prolaze samo trećeplasirani i četvrtoplasirani u kvalifikacijama (a ne timovi plasirani od treće do šeste pozicije kao prošle godine).

Vukojevićeva i Stefanović su skupili 628,9 krugova. Identičan rezultat postigao je i četvrtoplairani sastav Švajcarske 1. Međutim, Švajcarci su bili uspešniji u poslednjoj seriji i nastavili borbu za odličja u meču za bronzu, u kome su izgubili od Nemačke.

Andrea Arsović i Lazar Kovačević su zauzeli 18.mesto.

U utorak će biti održana pojedinačna takmičenja vazdušnom puškom.

IZVOR/FOTO: STRELJAČKI SAVEZ SRBIJE