FOTO: FK CRVENA ZVEZDA

OBELEŽENO 65 GODINA OD MINHENSKE TRAGEDIJE

(6.2.2023) – Povodom događaja koji je pogodio celokupnu svetsku fudbalsku javnost tačno pre 65 godina, u hotelu Metropol u organizaciji Mančester junajteda i navijača ovog kluba obeleženo je sećanje na Minhensku tragediju. 

Ispred Crvene zvezde događaju su prisustvovali počasni predsednik Dragan Džajić, predsednik Svetozar Mijailović i nekadašnji Zvezdin as Dušan Maravić, koji je upravo na dan utakmice sa britanskim velikanom potpisao ugovor sa Zvezdom . Posle 65 godina sećanje na tragično poginule igrače Mančester junajteda ne bledi, a veterani upravo ovog kluba, koji su prisustvovali samom događaju u hotelu Metropol su to svojim dolaskom u Beograd i potvrdili.  

S obzirom da se posle duela sa Crvenom zvezdom davne 1958. godine dogodio tragični događaj, organizatori su odlučili da u našem gradu održe sećanje na meč koji  je bio poslednji za fudbalere koji su bili poznati kao „Bezbijeve bebe“. Pored delegacija oba kluba deo svečanosti su bili predstavnik ambasade Velike Britanije, kao i predstavnik hotela u kome su boravili fudbaleri Mančester junajteda. Oni su kao i naš klub dobili plaketu u znak sećanja. Na samom kraju događaja je bivši igrač Mančestera Roni Džonsen predsedniku Svetozaru Mijailoviću uručio prigodan poklon, dok je Dragan Džajić održao veoma emotivan govor.  

– Kada ni posle 65 godina ne bledi sećanje – znači da pamtimo sa pijetetom, da poštujemo, da generacije pred nama učimo kako veličina i tradicija, žrtve i heroji uvek moraju da imaju svoje mesto u našim srcima i našim razmišljanjima o budućnosti. Mančester junajted i Crvenu zvezdu vežu brojni sportski aspekti, nažalost i tragedija koju je jedan veliki tim imao na povratku iz Beograda. Velike utakmice, golovi, nadigravanja, radost pobeda i tuga poraza. Između ostalog i prvi stranac koji je u Mančester junajted stigao iz redova Crvene zvezde, Nikola Jovanović, kao i jedan od kapitena tima, Nemanja Vidić. Naučeni smo da fudbalske i sportske prijatelje poštujemo i ljubomorno čuvamo. Nesreće nas povređuju i ostavljaju ožiljke, ali nas itekako zbližavaju. One nas uče da poštujemo dragocenost života i sve ono što ga čini. Danas se prisećamo onih koji su nastradali i zahvaljujemo što su učvrstili veze velike fudbalske zajednice. Crvena zvezda pamti 1958. godinu i „cveće Mančestera“. U Beogradu, u Crvenoj zvezdi, uvek možete da računate na iskrene fudbalske prijatelje Mančester junajteda – zaključio je Dragan Džajić.

IZVOR/FOTO: FK CRVENA ZVEZDA