ODBOJKAŠICE SRBIJE POBEDILE MEKSIKO, MEŠTER NA PROSLAVI CEV

(16.9.2023) – U vili Pikolomino u Rimu je održana Gala svečanost CEV, kojom je svečano proslavljeno 50 godina od osnivanja Evropske odbojkaške konfederacije. Svečanosti su prisustvovali predsednici nacionalnih odbojkaških saveza sa suprugama, a Odbojkaški savez Srbije je predstavljao Đula Mešter, predsednik OSS sa suprugom Tamarom.

Specijalni gost na svečanosti bio je dr Ari Grasa da Silva Filjo, predsednik FIVB, koji je od Aleksandra Boričića, predsednika CEV-a, dobio specijalnu medalju za podršku Evropskoj odbojkaškoj konfederaciji i kao znak prijateljstva i poštovanja između dve organizacije.

Specijalno dizajnirane medalje povodom 50 godina od osnivanja CEV dobili su svi predsednici nacionalnih federacija, članovi Administrativnog Borda CEV i dugogodišnji partneri „Mikasa“ i Infront.

Na kraju svečanosti su Aleksandar Boričić i njegova supruga Goroslava primili specijalni poklon u čast 50 godina braka, a potom je usledio i vatromet, kojim je svečanost okončana.

Evropska odbojkaška konfederacija osnovana je 9. septembra 1973. u Hagu, u Holandiji, a danas ima 56 članica.

Ženska seniorska reprezentacija Srbije, aktuelni svetski prvak, bronzana sa OI 2021. i vicešampion Evrope, zabeležila je maksimalnu pobedu na početku turnira A grupe kvalifikacija za OI 2024. Srbija je, rano jutros po našem vremenu, u Ningbou, savladala Meksiko sa 3:0, po setovima 25:16, 25:19 i 25:23, posle 72 minuta igre.

Izabranice Đovanija Gvidetija su prema očekivanjima lako, brzo i ubedljivo savladale Meksiko. Jedino je u završnici trećeg seta došlo do malog opuštanja koje je dovelo do maksimalnog broja poena Meksika u jednom setu.

U ostalim mečevima Dominikanska Republika – Češka 2:3, Holandija – Kanada 2:3 i Kina – Ukrajina 3:0.

Dve prvoplasirane ekipe idu direktno na Olimpijske igre u Pariz.

Srbija će sutra u 2. kolu igrati protiv Ukrajine od 10.00 časova po našem vremenu, uz direktan prenos na TV Sport Klub 1.

FOTO – OSS / CEV