ODLIČAN NASTUP SRPSKIH MATEMATIČARA U JAPANU

(12.7.2023) – Na 64. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (International Mathematical Olympiad – IMO) za učenike srednjih škola, koja se od 2. do 13. jula održava u Čibi (Tokio, Japan), svih šest takmičara olimpijskog tima Republike Srbije, koji su odabrani nakon nekoliko etapa matematičkih takmičenja koje organizuje Društvo matematičara Srbije, osvojili su priznanja.

Matematička takmičenja realizovana su pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, a podršku našoj ekipi na međunarodnim takmičenjima pružila je i Naftne industrije Srbije.

Srebrnu medalju osvojio je Mateja Vukelić, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, dok su bronzane medalje osvojili Aleksandar Višnjić i Stefan Šebez, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu, kao i Andrija Živadinović, učenik Gimnazije „Svetozar Marković” u Nišu. Pohvalama su nagrađeni Vukašin Pantelić i Gvozden Lapčević, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu.

U zvaničnoj konkurenciji na takmičenju je učestvovalo 623 takmičara iz 116 zemalja. Rukovodioci MMO tima Republike Srbije bili su dr Miljan Knežević – Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu i Teodor von Burg – Matematička gimnazija, Beograd.

FOTO – DRUŠTVO MATEMATIČARA SRBIJE