ODLIČNE IGRE NAŠIH ŠAHISTA NA FIDE GRAND SWISS TURNIRU 2023.

(29.10.2023) – Nakon četiri odigrana kola troje naših predstavnika se nalaze u vrhu tabele.

Teodora Injac posle poraza u prvom kolu, vezala je tri uzastopne pobede i tako ekspresno uhvatila priključak sa vrhom tabele. Ređale su se pobede nad Gomez Barera (Čile), Medinom Varda (Indonezija) i Eline Rubers (Holandija). Trenutno se Teodora nalazi na deobi 5-9. mesta. U narednom kolu je očekuje duel sa izraelskom šahistkinjom Marsel Efroimski.

Aleksandar Predke i Aleksej Sarana od samog starta su krenuli veoma jako i imaju identičan rezultat, 3 poena iz 4 kola. Obojica su slavili u prve dve partije, a potom remizirali naredne dve.

Predke je imao teže protivnike. Pobeda u drugom kolu protiv jednog od trenutno vodećih svetskih velemajstora, Poljaka Krištofa Dude mnogi su okarakterisali i kao jedno od najprijatnijih iznenadjenja turnira. Zatim su usledili i remiji protiv trenutno vodećeg Andrej Jesipenka i Erigaisi Arjuna.

U narednom kolu će Predke igrati protiv nemačkog velemajstora Visenta Kejmera, a Sarana protiv drugog favorita turnira, velemajstora Nakumure iz SAD.

Trenutni rezultati nam govore da se Injac, Predke i Sarana nalazi u dobroj formi što itekako može da raduje naše ljubitelje šaha pred Ekipno
prvenstvo Evrope u Crnoj Gori.

Turnir se igra u sklopu ciklusa takmičenja za prvaka sveta i po dva prvoplasirana sa oba turnira će se kvalifikovati za Turnire kandidata
2024.

FOTO – ŠAHOVSKI SAVEZ SRBIJE