OLIMPIJSKI KOMITET PROGLASIO NAJBOLJE U 2023. GODINI

(3.2.2025) – Olimpijski komitet Srbije proglasio je najuspešnije sportiste, timove i trenera Srbije u 2023. godini na svečanosti koja je održana u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Titulu najuspešnijih sportista u 2023. godini poneli su Novak Đoković i Ivana Španović, dok su za najuspešnije timove proglašene ženska odbojkaška i muška reprezentacija Srbije u basketu 3×3. Titulu najuspešnijeg pojedinca u timskim sportovima poneo je basketaš Strahinja Stojačić. Trofej „Bobana Momčilović Veličković“ za najuspešnijeg mladog sportistu osvojila je atletičarka Angelina Topić, dok je prestižno priznanje za najuspešnijeg trenera Srbije poneo Goran Obradović. Priznanje „Olimpijsko srce – general Đukić“ dodeljeno je košarkašu Boriši Simaniću.

Na početku obraćanja, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković istakao je da se naš vrhunski sport nalazi na stabilnom putu uspeha.

-Prošle godine naši sportisti osvojili su mnogo medalja i trofeja. Ali želim da naglasim da nisu samo medalje i trofeji pokazatelji mesta na kojem se nalazi naš sport, već i veliki broj uspešno organizovanih međunarodnih takmičenja u našoj zemlji, uključujući i svetska i evropska prvenstva. To pokazuje da i su i naši sportski radnici među najboljima na svetu.

-U godini koja je iza nas, a koja je bila posebno izazovna i teška u svakom smislu za našu zemlju, imali smo bezrezervnu i snažnu podršku kompletne države. Svaki korak činili smo zajedno i u saglasju sa resornim ministarstvom sporta, a svaku našu ideju podržao je i omogućio da sprovedemo predsednik Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić. I na tome mu u ime kompletnog sistema sporta u Srbiji, iskreno i veliko hvala!

Predsednik Maljković podsetio je da na manje od pola godine do početka Olimpijskih igara u Parizu, Srbija ima 51 kvalifikovanog sportistu i još mnogo prilika da naš Olimpijski tim uvećamo do 26. jula, i rekao – Podjednako, i važnije je, sa kakvim rezultatima ćemo se vratiti iz Francuske. Iz dalekog Japana vratili smo se sa 9 osvojenih medalja, a sada je naš cilj da premašimo taj istorijski rezultat i ja verujem da će to tako i biti.

Ministarka prosvete Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović i predsednik Olimpijskog komiteta Božidara Maljkovića na ovoj svečanosti uručili su priznanja pobednicima pilot projekta „Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost“, osnovnoj školi „Olga Milošević“ iz Smederevske Palanke. Olimpijski komitet Srbije je prošle godine, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, a uz pomoć Olimpijske solidarnosti, sproveo ovaj pilot projekat. Cilj projekta je ostvarivanje olimpijskog ideala – izgradnja boljeg i humanijeg društva kroz sport, pomoću nastavnog plana koji koristi sportsku pedagogiju i čiji je fokus na učenju koje se zasniva na vrednostima. U projektu je učestvovalo preko 10.000 učenika i više od 600 nastavnika iz 51 osnovne škole u Srbiji. Na svečanosti je hor osnovne škole „Vasa Pelagić“ iz Beograda izveo numeru „Đačka zakletva“ autora Nikole Grbića koja je ujedno i himna ovog projekta.

FOTO – OKS / IVICA VESELINOV