OTIŠAO JE U 87. GODINI SILVIO BERLUSKONI

(12.6.2023) – Jedan od najpopularnijih biznismena i političara u svetu koji je postao i fudbalska ikona, Silvio Berluskoni, preminuo je u 87. godini.

On je preminuo u bolnici San Rafel u Milanu, u gradu u kojem je rođen 1936. godine.

U poslednjih nekoliko godina bio je nekoliko puta hospitalizovan. U aprilu je lečen od infekcije pluća koja je posledica leukemije, u januaru 2022. lečio se od ozbiljne infekcije urinarnog trakta, a u septembru 2020. bio je pod nadzorom lekara zbog upale pluća izazvane koronavirusom.

U svetu biznisa pojavio se 60. godina prošlog veka pod patronatom političara Pijersantea Matarele i pevačice Elene Zagorskaje. Ubrzo je postao vlasnik deonica Mediaseta, a 1986. godine kupuje FK Milan koji vodi do 2017. godine.

Među navijačima rosonerih ima kultni status, jer je u periodu dok je Berluskoni vodio klub Milan čak pet puta bio šampion Evrope i osam puta prvak Serije A.

2018. godine kupio je fudbalski klub Monca koji se prošle godine po prvi put u istoriji izborio za plasman u prvu ligu.

Prema pisanju Forbsa, Berluskonijevo bogatstvo se procenjuje na 7,3 milijarde dolara, a 2009. godine našao se na 12. mestu liste najmoćnijih ljudi sveta.

Berluskoni je prvi put na funkciju premijera došao 1994. godine i vodio je četiri vlade sve do 2011.

Iz dva braka ima petoro dece, a medijsku pažnju privukao je i svojim bunga-bunga žurkama.

Ljubitelj lepih žena, fudbala i moći, Silvio Berluskoni je svakako jedna od najupečatljivijih ličnosti sa kraja 20. i početkom 21. veka u svetu.