PARANOJA ILI NAMERA PITANJE JE SAD

(1.4.2024) – Čudne stvari se dešavaju u Nemačkoj.

Nemački fudbalski savez je pre desetak dana potpisao ugovor sa američkom kompanijom Najk i to sedmogodišnji, od 2027. do 2034. godine, što znači da reprezentacija nakon 70 godina neće biti u opremi svog proizvođača Adidasa.

Ta odluka je razbesnela kompletnu nemačku javnost koja smatra da su tako izgubili nacionalni identitet. I onda neočekivano nastaje potpuno ludilo oko Adidasa. Naime, pažnju privlači dres sa brojem 44.

Da li znate šta šta predstavlja ovaj logo?

Zbog specifičnog fonta, dres sa brojem 44 izazvao je histeriju u Nemačkoj. Ne znamo od koga je to počelo, ali ta dva broja su u nemačkoj javnosti odmah prepoznata kao simbol SS (Schutzstaffel), koji su nosile zločinačke divizije u Drugom svetskom ratu pod direktnom upravom Adolfa Hitlera i Nacističke partije.  Zbog nastale panike odmah se oglasio pres ataše Adidasa Oliver Brigen, koji je rekao da će sporni broj 44 biti povučen.

Povući ćemo odmah broj 44. Ljudi iz oko 100 nacija rade u Adidasu, koji se zalaže za različitost i bori protiv ksenofobije, antisemitizma, nasilja i mržnje u svim oblicima. Pokušaji plasiranja podela ili isključivosti nisu deo naših vrednosti i odlučno odbijamo sve sugestije da je to bila naša namera. Naša kompanija se zalaže za promociju različitosti i inkluzije.

Ne znamo da li će ovo saopštenje puno ljigavih fraza i demokratski jako popularnih izraza, koje su medijska mantra i koje vas momentalno oslobađaju nečasnih radnji proći kao davanje oproštaja Adidasu, ali i nemački fudbalski savez se brže-bolje oglasio i jasno distancirao od bilo kakvih desničarskih ideja, da ne kažemo nacističkih. Posebno što imaju još tri godine ugovora sa problematičnim simbolom nemačke privrede.

FOTO – SCREENSHOT / YOUTUBE