PETORICA SRPSKIH RVAČA U AZERBEJDŽANU TRAŽE PLASMAN NA OI

(4.4.2024) – Evropa je sa Svetskog prvenstva u Beogradu kvalifikovala četiri rvača za Olimpijske igre u Parizu u kategoriji do 87 kg. Taj broj je najveći za Evropu u bilo kojoj grčko-rimskoj težinskoj kategoriji.

Ipak, neki od najboljih rvača na kontinentu nisu uspeli da zasluže mesto za Pariz 2024. Ove zvezde će se boriti na Evropskom OG kvalifikacijama u Bakuu od 5. do 7. aprila da bi osvojile dve kvote dostupne u kategoriji 87 kg. Na čelu u kategoriji 87 kg je novopečeni evropski šampion Aleksandar KOMAROV (SRB) koji je prikazao vrhunskuj formu na Evropskom prvenstvu. Čak je u finalu ubedljivo pobedio svetskog šampiona Alija ČENGIZA (TUR).

Islam ABBASOV (AZE) je nosilac broj jedan u kategoriji 87 kg, a Komarov je broj četiri, što je dovelo do toga da su se ova dvojica našla na istoj strani grupe. Njih dvojica su se sastali u polufinalu Evropskog prvenstva koje je Komarov pobedio sa 3-1. Evropska bronzana medalja Kiirl MASKEVICH (AIN) je drugi nosilac, a Aleks KESSIDIS (SWE) je treći, stavljajući ih zajedno na donju stranu sekcije. U Bakuu se očekuje još nekoliko velikih okršaja, posebno sa rvačima iz neolimpijskih težinskih kategorija koji prelaze u olimpijske.

U kategoriji 97 kg, Magomed MURTAZALIEV (AIN) će nastojati da nadogradi svoju srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu i izbori mesto za Igre u Parizu. Pobedio je Kirila MILOVA (BUL) i Arvija SAVOLAINENA (FIN) pre nego što je izgubio od Artura ALEKSANjANA (ARM). Milov se povukao zbog povrede i neće učestvovati na Olimpijskim igrama u Parizu. Savolainen će biti u Bakuu i biti prvi nosilac takmičenja, a slede Mindaugas VENČKAITIS (LTU) na drugom mestu i Mihail KAJAIA (SRB) na trećem mestu. Aleksandar STJEPANETIĆ (SWE) je četvrti nosilac. U kategoriji do 77 kg, svetski šampion u kategoriji do 72 kg Ibrahim GANEM (FRA), bivši osvajač svetske srebrne medalje Zoltan LEVAI (HUN), U23 svetski šampion Aleksandrin GUTU (MDA), Viktor NEMES (SRB) i bivši svetski šampion Burhan AKBUDAK (TUR) boriće se za dva mesta u Parizu.
U kvalifikacijama još učestvuju Boris PETRUŠIĆ u kategoriji 130 kg i Giorgi TIBILOV u kategoriji do 60 kg.