POČINJE ŠAHOVSKI TROFEJ BEOGRADA 2023.

(26.11.2023) – U organizaciji Šahovskog saveza Beograda, a pod pokroviteljstvom Sekreterijata za sport i omladinu Beograda i Šahovskog saveza Srbije, u zgradi „Borbe“ svečano je otvoreno 36. Međunarodno otvoreno prvenstvo u šahu, „Trofej Beograda 2023“.

Ovo takmičenje je, uz Osmomartovski turnir najvažnije u kalendaru Šahovskog saveza Beograda, a reč je o turniru sa dugom tradicijom, na kome su učestvovali, pobeđivali i osvajali norme mnogi šahisti svetskog ugleda i renomea.

Prisutnima se kao domaćin obratio predsednik Šahovskog saveza Beograda i direktor ovog turnira Andrija Jorgić.

-Ovom prilikom čestitao bih našoj reprezentaciji na osvajanju zlatne medalje, naglasio bih da nam to izuzetno znači za jedan temelj srpskog šaha i to je nešto što nam je falilo u svemu što radimo u poslednje tri godine. Mi danas ovde imamo mnogo mladih učesnika, kojima treba više prostora dati i ovde smo da pošaljemo jasnu poruku da je šah plemenita i viteška igra – rekao je Jorgić.

Jorgić je u ime ŠSB predao zlatnu plaketu šahovskoj reprezentaciji Srbije, a priznanje je uručeno Nebojši Baraliću, generalnom sekretaru ŠSS.

Prisutne je pozdravila i Vesna Zorić, načelnica Sekreterijata za sport i omladinu.

-Drago mi je što oba saveza imaju međusobnu solidarnost, jer su teška vremena, potrebno je dosta ulagati u stručan kadar, pomoći mladim šahistima i posebno se nadam da ćete ostvariti ideju da se šah vrati u škole, istakla je Zorić.

Glumac Tihomir Stanić, prijatelj i poštovalac šaha istakao je u svom obraćanju da je upravo u sali u kojoj se igra turnir pripremao seriju „Nobelovac“.

-Pre tri dana smo baš na ovom mestu uspešno završili seriju „Nobelovac“, tokom rada na njoj bavili smo se kombinatorikom, morali da mislimo mnogo poteza unapred, pa samim tim želim i vama da ovde uspešno otpočnete i završite ovaj turnir, poručio je Stanić.

Turnir je u ime GO Stari grad otvorio Nedeljko Jovanović, član veća za sport i zajedno sa predsednikom ŠSB Andrijom Jorgićem povukao prvi potez.

Na ovogodišnjem turniru prijavila su se 193 učesnika iz 23 nacionalne federacije, a među njima su i nosioci najviših titula u šahu – 7 muških i 2 ženska velemajstora.

Turnir traje do 3.decembra,a igra se po švajcarskom sistemu u 9 kola.

FOTO – ŠSB / NATALIJA KUNIĆ