PRAVA ZAVRŠNICA PORTUGALIJE PROTIV ČEŠKE

(18.6.2024) – Super uzbudljiva završnica donela je zasluženi trijumf Portugaliji u drugom meču F grupe protiv Češke od 2:1. Tim Roberta Martinesa po imenima zvuči moćno i igra napadački, za razliku od Čeha koji su igrali klasičan bunker.

I kako to biva u fudbalu, povela je ekipa koja je retko prelazila centar. Lep gol Provoda u 62. minutu  najavljivao je iznenađenje do koga nije došlo zahvaljujući samim Česima.

Sredina Portugalije se trudila, ali Fernandes, Vitinja i posebno Silva su previše držali loptu i usporavali akcije. Ipak, posle skoka Mendeša češki golman je loptom napucao svog štopera Hranača za 1:1. Ronaldo je pogodio stativu, a Žota doneo prednost u 87. minutu, uzalud, pošto je Kristijano bio u ofsajdu. U 92. minutu rezervista Neto probija po strani, Hranač nespretno ostavlja loptu samom Konseisau koji je smešta u mrežu za prva tri boda Portugalije.

Kristijano Ronaldo (39) je prvi igrač koji je nastupao na šest Evropskih prvenstava, a Pepe (41) najstariji fudbaler učesnik završnih turnira u Evropi.

Polse prvog kola Turska i Portugalija imaju po 3 boda, a Češka i Gruzija su bez bodova.

U narednom kolu igraju Turska – Portugalija i Češka – Gruzija.

U sredu su na programu tri meča. Od 15.00 u B grupi igraju Hrvatska – Albanija, a potom slede dueli grupe A, od 18.00 Nemačka – Mađarska i od 21.00 Škotska – Švajcarska.