PREMINUO MARIO ZAGALO (92)

(6.1.2024) – Legendarni brazilski fudbaler i trener Mario Lobo Zagalo preminuo je u 92. godini.

Zagalo je kao igrač bio svetski prvak 1958. i 1962, a kao trener 1970. i tehnički direktor 1994 – ukupno je osvojio 4 titule sa Brazilom.

Zagalo je rođen 1931. godine u mestu Atalaja u Alagoašu, ali je već 1950. došao u Rio de Žaneiro kada je na Marakani gledao finale Svetskog prvenstva Brtazil – Urugvaj 0:1, kao deo policijskog sektora koji je obezbeđivao utakmicu.

Igrao je za mladi tim Amerike, a u reprezentaciji je debitovao na Osvaldo Cruz Kupu 1958. kao igrač Flamenga. Dobio je poziv za SP u Švedskoj iste godine, igrao je svih 6 utakmica i dao gol u finalu protiv domaćina, kada je Selesao pobedio 5:2. Četiri godine kasnije u Čileu opet je osvojio titulu svetskog šampiona.

Na Svetskom kupu 1970. stari Lobo je bio selektor i sa bivšim saigračem Peleom opet je osvojio šampionsku titulu. U Nemačkoj 1974. u polufinalu je izgubio od Holandije, a u borbi za bronzu od Poljske.

1994. u SAD Zagalo je kao tehnički direktor, uz selektora Pareiru, nekada kondicionog trenera reprezentacije, stigao i do četvrte titule svetskog prvaka, posle boljeg šutiranja penala u finalu protiv Italije.

Poslednju medalju, srebrnu na SP 1998. u Francuskoj, osvojio je i pored negativnih komentara u brazilskoj javnosti.

– Moraće da me progutaju – odgovorio je Zagalo kritičarima koji su smatrali da je kao trener već prevaziđen.

Zanimljivo da je Lobo bio angažovan i na SP 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, kada je Brazil poslednji put bio prvak, kao savetnik.

FOTO – SCREENSHOT