PRVI TRIJUMF FANTASTIČNIH ODBOJKAŠICA SRBIJE U LIGI NACIJA

(14.6.2023) – Podmlađena ženska seniorska reprezentacija Srbije zabeležila je prvu pobedu u ovogodišnjem izdanju Lige nacija. Srbija je jutros u prvom meču u Braziliji u okviru II sedmice takmičenja nadigrala Japan sa 3:2, po setovima 16:25, 25:20, 16:25, 25:20 i 15:10, posle 105 minuta igre.

Imali smo priliku da pratimo sjajnu utakmicu u Braziliji, u kojoj je Srbija, nakon četiri poraza, stigla do dugočekane pobede.

Nakon prvog seta, u kojem je Srbija još uvek tražila svoju prepoznatljivu igru, izabranice Đovanija Gvidetija su od starta drugog zaigrale kao preporođene. Sredinom seta Srbija je preuzela inicijativu, održavala je prednost, a prevagu je donela serija blokova, koja joj je omogućila da izjednači rezultat.

Gotovo isti scenario viđen je i u naredna dva perioda. Japan je najpre uspeo po drugi put da povede na meču, da bi seniorke Srbije u četvrtom setu, sjajnom igrom u svim segmentima, izborile peti set.

Istinska borba vođena je na početku odlučujućeg seta. Japan je poveo sa 5:4, ali je ekipa Đovanija Gvidetija u tim trenucima napravila fantastičnu seriju od 8:0, koja je bila presudna. Uspeo je Japan u završnici seta da smanji zaostatak, ali to nije bilo dovoljno i Srbija je sa 15:10, po prvi put slavila u ovogodišnjoj Ligi nacija.

Srbija će drugu utakmicu u Braziliji odigrati u petak, 16. juna protiv Brazila od 2.00 časa po našem vremenu.

Treći meč u Brazilu, Srbija će odigrati u subotu, 17. juna od 2.00 časa po našem vremenu protiv Tajlanda.

Srbija će četvrti meč u Braziliji odigrati u nedelju, 18. juna protiv Hrvatske, isto od 2.00 časa po našem vremenu.

U Brazilu će igrati i SAD, Nemačka i Koreja.

Srbija će u Suvonu (27. jun – 2. jul) igrati protiv Kine, Nemačke, Dominikanske Republike i Bugarske. U Koreji će pored domaćina još igrati SAD i Poljska.

Srbija u takmičenju po grupama neće igrati protiv Italije, Holandije i Koreje.

Finalni turnir V Lige nacija 2023. u konkurenciji odbojkašica odigrati od 12. do 16. jula u Arlingtonu (Teksas) u SAD.

Sistemom takmičenja Lige nacija predviđeno je da se za svaku sedmicu takmičenja formiraju po 2 grupe sa po 8 selekcija, kao i da takmičenje u okviru jedne sedmice traje 6 dana, od utorka do nedelje.

Svaka reprezentacija će odigrati po 12 utakmica tokom 3 sedmice, odnosno 4 meča za 6 dana tokom jedne sedmice.

Na Finalnom turniru će igrati 8 reprezentacija, a takmičenje počinje od utakmica četvrtfinala.

IZVOR/FOTO: ODBOJKAŠKI SAVEZ SRBIJE