RAJAKOVIĆ, MILOJEVIĆ, KOKOŠKOV, SIMOVIĆ, JOVANOVIĆ

(1.8.2023) – Naši treneri su svakako deo američke košarke. Igor Kokoškov je vodio Feniks, a sada je pomoćnik u Atlanti, Milojević je treću sezonu u stručnom štabu Golden stejta, a nova imena su prisutna i na univerzitetima.

Srpski košarkaški trener Nemanja Jovanović biće novi pomoćnik Majklu Kroninu na prestižnom UCLA.

On će na toj poziciji zameniti Iva Simovića, takođe srpskog stručnjaka iz Gornjeg Milanovca, koji nastavlja da gradi trenersku karijeru u NBA ligi kao pomoćnik Darku Rajakoviću na klupi Toronto Reptorsa.

Jovanović je do sada radio na univerzitetu SMU, gde je proveo osam godina na nekoliko pozicija, od direktora za razvoj igrača, do direktora za video servis.

Ono što je zanimljivo, bio je pomoćnik legendarnom Leriju Braunu, čoveku koji je jedini osvojio i NBA ligu (sa Detroit Pistonsom 2004. godine) i koledž šampionat NCAA (Kanzas 1988. godine).

Trenersku karijeru započeo 2002. godine kao trener za razvoj igrača Železničar Lajkovac. Potom je radio kao pomoćni trener u Crvenoj zvezdi Meridianbet. Mustanzima se pridružio nakon što je napustio poziciju glavni trener košarkaškog tima Nasjo Basket u Švedskoj (2015) i danskog Horsholm 79ersa (2012-14). Tokom svoje dve sezone u Danskoj, takođe je bio uključen u program nacionalnog tima kao trener za individualni razvoj igrača. Za 12 sezona u Evropi, imao je angažmane u Srbiji, Španiji, Danskoj i Švedskoj, a u leto 2016. godine bio je kao član trenerskog štaba Juta Džeza tokom NBA Letnje lige.

Pored Jovanovića, još jedan Srbin je deo prestižnog koledža, a radi se o mladom talentovanom košarkašu Lazaru Stefanoviću, koji je prošle sezone branio boje fakulteta u Juti.

Stefanović je do sada odigrao 63 utakmice za Jutu, u dve godine prosečno je beležio 8,9 poena uz 2,9 skokova i dve asistencije po meču. Iz igre je šutirao 36,7 odsto, a za tri poena 33,8 odsto. U sezoni 2021/22, bio je jedan od pet studenata imenovanih u PAC-12 All-Freshman tim.

IZVOR – MERIDIAN SPORT