SARA MILJKOVIĆ NAJBOLJA SENIORKA NA FINALU KUPA NACIJA U BOKSU

(22.1.2024) – Dame u boks rukavicama su rekle svoje u ringu hale “Mostonga” u Somboru. Turnir kojim se ponosi Srbija, Kup nacija u boksu za žene u njegovom 13. izdanju, sedmom uzastopom u “gradu zelenila” iznedrio je nove šampionke. Na jednom od najjačih ženskih bokserskih turnira na svetu, u proteklih pet dana borile su se 104 bokserke iz deset zemalja sveta, u svim težinskim kategorijama, od školarki, preko omladinki, juniorki, do seniorki. Trofej namenjen najboljoj reprezentaciji turnira u svimkategorijama otišao je u ruke ruske selekcije koja je osvojila sedma zlatnih medalja. Prvo mesto pripalo je Rusiji i u konkurenciji omladinki, druga je reprezentacija Rumunije, treći je Azerbejdžan. U konkurenciji seniorki timski prvo mesto osvojila je Srbija, na drugom mestu našla se ekipa Uzbekistana, treći je Kazahstan.

Za najbolju juniorku proglašena je ruskinja Kristina Borisenko, najbolja omladinka je Emili Rzajeva iz Azerbejdžana, seniorka srpkinja Sara Miljković. Za najbolju stranu bokserku proglašena je Uzbekistanka Firuza Kazakova. Najbolji sudija je Rus Biarto Radnaev.  Jedan od najboljih finalnih mečeva bio je sudar srpske bokserke Dragane Jovanović sa 29-godišnjom Uzbekistankom Azizom Jakubovom u konkurenciji seniorki do 52 kg. Uzbekistanka je treća bokserka planete, sedam puta šampionka svoje zemlje, u Parizu će 2024. po drugi put učestvovati na Olimpijskim igrama. Nakon velike borbe i sjajnog boksa nijanse su odlučile da pobedu odnese Jakubova.

Poslastica finalne večeri bio je sudar u superteškoj kategoriji između srpske bokserke Sare Miljković i Kazahstanke Asel Toktasin. Srpska superteškašica Miljkovićeva bila je šampion sveta u kik boksu u konkurenciji juniorki i odlučila da se od sada bavi boksom. Ova odluka Sare ispostavila se kao pun pogodak jer je već na njenom prvom boks takmičenju, 13. Kupu nacija odnela naslov šampiona turnira i savladavši dve izuzetne Kazahstanke.

Organizatori 13. po redu izdanja Kupa Nacija u boksu za žene, kao i predhodnih godina su Bokserski savez Srbije, uz podršku Bokserskog kluba „Sombor“ i grada Sombora.

FOTO: BSS