SARANA I PREDKE U NAREDNOM PERIODU NASTUPAJU ZA SRBIJU

(15.5.2023) – Šahisti sa teritorije bivšeg SSSR-a decenijama unazad nastupaju za mnoge zemlje širom sveta, a sada se desilo da će neki od mnogobrojnih odličnih velemajstora igrati pod srpskom zastavom.

U pitanju su dva igrača iz top 50 na svetu – Aleksandar Predke i Aleksej Sarana.

Početkom marta 2023. godine, velemajstor Aleksandar Predke (29, rejting 2685) je postao novi član Šahovskog saveza Srbije!

Odluka da Šahovski savez Rusije promeni kontinent i iz Evrope predje u Aziju, ubrzala je proces prelaska velemajstora Predkea iz Rusije u Srbiju. Da je reč o nečemu veoma značajnom za razvoj srpskog šaha, prepoznala je i Vlada Republike Srbije koja je na jednoj od svojih nedavnih sednica dodelila državljanstvo Republike Srbije velemajstoru Predkeu.

Već duže vreme velemajstor Predke živi u Beogradu i redovan je učesnik turnira u Srbiji. U poslednjih godinu dana odigrao je tri najveća open turnira u Srbiji (Srbija Open, Paraćin Open i Memorijal Svetozara Gligorića – pobednik turnira), kao i dva najznačajnija brzopotezna turnira (Blic Gliga 100 i memorijal Mome Vučićevića).

Krajem aprila 2023. godine, FIDE je pozitivno odgovorila na zahtev Šahovskog saveza Srbije i potvrdila prelazak velemajstora Alekseja Sarane na srpsku rejting listu.

Aktuelni seniorski šampion Evrope, Aleksej Sarana (23, rejting 2685), je postao novi član Šahovskog saveza Srbije i na svim budućim turnirima nastupaće pod srpskom zastavom.

Već više od godinu dana velemajstor Sarana je stanovnik Beograda i redovan je učesnik turnira u Srbiji. Na nedavno održanom brzopoteznom turniru “Blic Gliga 100” posvećenom 100 godina rođenja Svetozara Gligorića osvojio je prvo mesto.

Aleksej Sarana je rođen u Moskvi, a Aleksandar Predke u Toljatiju. Obojica su po nacionalnosti Rusi.