Sećanje na Ajrtona Senu

Na današnji dan, pre 27 godina, dogodila se jedna od najvećih tragedija u istoriji Formule 1, kao i u istoriji profesionalnog sporta uopšte. Naime, u trci za “Veliku nagradu San Marina”, na stazi “Autodrom Enco i Dino Ferari”, poginuo legendarni brazilski vozač Ajrton Sena. Odmah po izletanju sa staze, tadašnji šef medicinskog centra FIA, neurohirurg Sid Votkins, pokušao je da reanimira Senu ali bezuspešno. Ovaj mu je izdahnuo “na rukama”.

Votkins se, posle mnogo godina, priseća nemilog događaja, a svoj osećaj i razmišljanja, u tom trenutku, opisuje rečima:

” Izgledalo je najpre kao da spava. Podigao sam mu kapke i istog časa mi je bilo potpuno jasno da ima teške povrede mozga. Mi smo ga istog trenutka izneli sa sedišta, položili na zemlju… Dok smo to radili tačno sam osetio kako mu duša izlazi iz tela! A ja nisam religiozan… Umro mi je na rukama. Ne, ne mogu da verujem i dalje. Umro mi je na rukama, čoveče…”

Ajrton Sena je, do svoje tragične smrti, bio deset godina vozač Formule 1. Za to vreme je tri puta bio prvak sveta u ovom sportu. Pobedio je na 41 trci i 65 puta u kvalifikacijama. Ostaće zapamćen po nadimku “kišni čovek” zbog izuzetno lucidnih vožnji i manevara na stazi u najtežim meteorološkim okolnostima, posebno kiši.