SELEKTOR PEŠIĆ OBJAVIO SPISAK ZA SVETSKO PRVENSTVO

(24.7.2023) – Selektor košarkaške reprezentacije Srbije, Svetislav Pešić objavio je spisak igrača koji će braniti boje Srbije na Svetskom prvenstvu u Japanu, Filipinima i Indoneziji.

Na spisku selektora se nalaze: Aleksa Avramović, Dušan Beslać, Bogdan Bogdanović, Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Marko Gudurić, Nikola Jović, Stefan Jović, Vanja Marinković, Nikola Milutinov, Nemanja Nedović, Filip Petrušev, Aleksej Pokuševski, Aleksa Radanov, Alen Smailagić, Dušan Ristić, Nikola Topić, Boriša Simanić i Uroš Trifunović.

Selektor je naveo razlog zbog kog Nikola Jokić, Vasilije Micić i još neki igrači nisu na spisku za Mundobasket.

“Lučić je otišao na operaciju, u junu smo znali da nećemo računati na njega, kao i za Kalinića, koji se mentalno i psihički ispraznio u novom klubu. Luku Mitrovića smo želeli, ali nas je on zamolio da ga preskočimo, kako bi sanirao povrede, na raspolaganju je za prozore”, naveo je Pešić.

Što se tiče Micića, radi se o povredi ramena.

“Dugo smo razgovarali sa njim. On je zamolio da preskoči ovu godinu posle teške sezone pune povreda. Odigrao je samo plej of. Potpisao je novi ugovor. Proveo je tri nedelje u SAD. Obnovio je povredu ramena, nalazi se pod terapijama, nije u dobrom stanju sad”, istakao je “Kari”.

Višestruki razgovori sa Nikolom Jokićem nisu urodili plodom.

“Nekoliko puta smo razgovarali, najbolji razgovori koje sam imao do sada. Mentalno se istrošio, nije spreman da preuzme odgovornost, koja se od njega očekuje”, saopštio je Pešić.

Naveo je selektor Srbije da Aleksej Pokuševski nije dobio dozvolu Oklahoma siti tandera, Nikola Jović ima zdravstvene probleme u porodici, te će se na osnovu rešenja te situacije priključiti ekipi.

Ne popravimo li se mi u srpskoj košarci, najbolji deo su igrači, ja znam ko su i koje su im mane i vrline i košarkaške i ljudske. Jer trenirao sam ih razne, ja vam tvrdim da su ovo najbolji. Ja vam tvrdim da ukoliko se ne promenimo bićemo srećni da se plasiramo na Svetska prvenstva, a neće biti medalja.

Srbija u grupnoj fazi igra u Manili sa Kinom, Portorikom i Južnim Sudanom.

Mundobasket je na programu od 25. avgusta do 10. septembra.

IZVOR: MERIDIAN SPORT, RTS

FOTO: KOŠARKAŠKI SAVEZ SRBIJE