SOLIDAN START BORKOVIĆA U VALELUNGI

(22.04.2024.) – Srpski automobilista Dušan Borković solidno je započeo trkačku sezonu na stazi Valelunga, u Italiji, na TCR Svetskom Rangiranju u okviru šampionata TCR Evrope, zauzevši sedmo mesto u generalnom plasmanu.

Generalno sam zadovoljan performansama Honde Civic TCR FL5, ali shvatam da još ima mnogo toga što moram da naučim o ovom automobilu. Uprkos tehničkim izazovima sa kojima smo se suočili tokom druge trke i polomljenom amortizeru, borio sam se do samog kraja i došao do novih bodova. Prezadovoljan sam svojim GOAT Racing timom i Hondom koji mi pružaju neverovatnu podršku i vetar u leđa. Takođe, želim da se zahvalim TCR platformi što je omogućila da mogu da promovišem Srbiju i EXPO2027 na njihovim promotivnom materijalima, a posebno mi je drago što je naš EXPO2027 zasijao na podijumu”, rekao je naš as.

Tokom treninga je Dušan je pokazao izvanrednu brzinu, a na kvalifikacijama je zabeležio drugo najbrže vreme od svih učesnika FIA TCR Svetske Serije. Međutim, usled brisanja vremena zbog prekoračenja granica staze, Borković je na kvalifikacijama zauzeo deseto mesto za subotnju i prvu poziciju za nedeljnu trku, na osnovu inverznog poretka 10 najbržih.

U prvoj trci, iako je Dušan bio izuzetno brz, loš start ga je koštao dve pozicije. Naš as ipak bio brz i koncentrisan, brzo je nadoknadio izgubljeno i završio trku na sjajnoj sedmoj poziciji, osvojivši prve poene u sezoni.

U drugoj trci, sa prve pozicije Dušan je krenuo bolje nego u subotu, ali nedovoljno da se održi u vođstvu. U drugom krugu našao se na četvrtoj poziciji, kada je napao Mađara Lošoncija, koji je imao spor izlaz iz krivine. Došlo je do nehotičnog kontakta u kojem je Borković prošao sa polomljenim amortizerom prilikom kontakta sa konkurentom. Trkanju je tu bio kraj, ali je vozač Honde pokazao izuzetnu upornost, gde je sa oštećenim automobilom došao do novih poena. Iako je ovaj vikend bio prvi susret Dušana sa automobilom Honda Civic TCR FL5, raduje njegova brzina i prilagođavanje novom automobilu.

Sledeči trkački vikend očekuje ga na stazi Zolder u Belgiji, u periodu od 17. do 19. maja.

Foto: TCR Euro series