SPORTISTI SRBIJE ZAVRŠILI UČEŠĆE NA ZIMSKIM OLIMPIJSKIM IGRAMA MLADIH

(30.1.2024) – Sportisti Srbije završili su nastup na IV Zimskim olimpijskim igrama mladih Gangvon 2024 koje su počele 19. januara, a traju do 1. februara. Na ovom multisportskom događaju u organizaciji Međunarodnog olimpijskog komiteta, učešće je uzelo oko 1.900 sportist uzrasta od 15 do 18 godina, a Srbiju je predstavljalo sedmoro takmičara.

Na četvrtim Zimskim olimpijskim igrama mladih Gangvon 2024, našu zemlju predstavljalo je sedmoro sportista u pet različitih sportskih disciplina, i to u nordijskom skijanju, skeletonu, brzom klizanju na kratkim stazama, biatlonu i alpskom skijanju. U brzom klizanju na kratkim stazama našu zemlju predstavljao je najuspešniji mladi sportista Srbije iz zimskih sportova do sada, osvajač srebrne medalje sa prošlogodišnjeg zimskog EYOF-a Luka Jašić. U alpskom skijanju takmičio se Aleksa Lalić, dok je u nordijskom skijanju nastupio Andrija Tošić. Srbiju su u skeletonu predstavljali Bogdan Despotović i Lazar Mikić, a u biatlonu Hanna Jelena Braun i Abdulkerim Hodžić.

Luka Jašić je svoj nastup na YOG-u u Gangvonu započeo takmičeći se u brzom klizanju na 1500m. U četvrtfinalnoj trci na 1500m, Luka je vremenom 2:23.335 zauzeo drugo mesto, čime je obezbedio plasman u polufinale. U polufinalnoj trci, Jašić je doživeo pad na stazi i nije nastupio u B finalu, u koje je ušao na osnovu odluke sudija, te je završio na 14. mestu u konačnom plasmanu. Drugog takmičarskog dana, Jašić je nastupio u brzom klizanju na 1000m. Dobro je započeo nastup u ovoj disciplini zauzevši drugo mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi sa vremenom 1:32.386. Nažalost, naš mladi brzi klizač se nije plasirao u
polufinale trke na 1000m, pošto je u četvrtfinalu zauzeo treće mesto sa vremenom 1:30.192. Luka Jašić je svoj nastup na IV Zimskim olimpijskim igrama mladih završio takmičeći se u brzom klizanju na 500m. U svojoj kvalifikacionoj grupi, Luka je zauzeo treće mesto sa vremenom 42.762, što nije bilo dovoljno za plasman u četvrtfinale, te je u ovoj disciplini u konačnom plasmanu završio na 21. mestu.

Naša predstavnica u biatlonu Hanna Jelena Braun takmičila se u disciplinama 6km sprint i 10km pojedinačno, dok se biatlonac Abdulkerim Hodžić nadmetao u disciplinama 7,5km sprint i 12,5km pojedinačno. Braun je trku u disciplini 10km pojedinačno završila na 60. mestu, a u disciplini 6km sprint zauzela je 72. mesto. S druge strane, Hodžić je svoju trku u disciplini 12,5km pojedinačno završio na 82. mestu, dok se u disciplini 7,5km sprint našao na 81. poziciji. Naši predstavnici u biatlonu Hanna Jelena Braun i Abdulkerim Hodžić nastupili su i zajedno u disciplini singl mix štafeta (7,5km – muškarac/ 6km – devojka). Ovu trku završili
su na 23. mestu od ukupno 30 timova.

Srbiju su u skeletonu predstavljala dvojica takmičara, Lazar Mikić i Bogdan Despotović. U konkurenciji od ukupno 20 takmičara, Mikić je zauzeo 15. mesto sa rezultatom 1:52.53, dok se Despotović našao na 16. poziciji sa rezultatom 1:53.05 i zaostatkom +8.39 u odnosu na prvoplasiranog Emilsa Indriksonsa iz Litvanije.

Aleksa Lalić na YOG-u u Gangvonu nastupio je u dve discipline alpskog skijanja, u slalomu i veleslalomu. Lalić je u veleslalomu zauzeo 25. mesto od ukupno 50 takmičara koliko je završilo trku, dok je u slalomu završio na 24. mestu od 40 takmičara sa rezultatom 1:49.06 i zaostatkom +10.45 u odnosu na prvoplasiranog Kerika-Smita iz Velike Britanije.

Predstavnik Srbije u nordijskom skijanju Andrija Tošić zatvorio je nastup našeg tima na Zimskim olimpijskim igrama mladih u Gangvonu. Tošić je u sprintu zauzeo 61. mesto od ukupno 80 takmičara, dok je trku u disciplini 7,5 km classic završio na 60. poziciji od 78 takmičara.

Ceremonija zatvaranja IV Zimskih olimpijskih igara mladih biće održana u četvrtak, 1. februara, a zastavu Srbije nosiće naš predstavnik u nordijskom skijanju, Andrija Tošić.