SPORTSKE LEGENDE BEOGRADA – BRANISLAV POKRAJAC

(29.12.2022) – Branislav Pokrajac rođen je 1947. godine u Beogradu.

Bivši jugoslovenski reprezentativac i trener proglašen je za zaslužnog sportistu Jugoslavije.

Čuveni “Profesor”, među prijateljima poznatiji kao “Kraja”, rukometom je počeo da se bavi kao učenik Pete beogradske gimnazije, a igrao je za ORK Beograd, Crvenu zvezdu i Dinamo iz Pančeva.

Za  rukometnu reprezentaciju Jugoslavije  igrao je 180 puta i postigao 510 golova. Dva puta je igrao za „ ekipu sveta “. Kao igrač osvojio je dve bronzane medalje na Svetskom prvenstvu (1970. i 1974. godine) i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

Trenirao je Dinamo iz Pančeva, Crvenu zvezdu, Partizan, Kretej iz Pariza, Sporting, Porto, kao i reprezentacije Jugoslavije, Španije, SAD, Egipta i Katara.

Najviše uspeha imao je sa Jugoslavijom – osvojio je srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 1982. i bronzanu 2001, kao i zlatnu Olimpijsku medalju 1984. godine.

U svojoj 24.toj godini je diplomirao na fakultetu za fizičku kulturu, 1971. godine u vreme velikih obaveza u sportskoj karijeri. Zvanje magistra dobio je 1980. godine , a tri godine kasnije stiče akademsko zvanje doktora koje je u potpunosti zaslužio i na terenu i za katedrom.

Branislav Pokrajac je svoju odanost rukometu potvrdio sa dve izuzetne knjige.

Prva ” Kako smo osvojili zlato” posvećena velikom uspehu na Olimpijadi u Minhenu 1972. godine, putu natopljenom znojem u atmosferi svi za jednog – jedan za sve. Realan i objektivan Kraja je naglasio osnovne principe kako se dolazi do uspeha.

Druga knjiga je ” Moje trenersko iskustvo” zasnovana na vrhunskim saznanjima koje su putokaz kako do uspeha i zdravlja.

Bio je zaposlen kao profesor rukometa na Državnom Univerzitetu u Novom Pazaru i profesor rukometa na Višoj Školi za sportske trenere Beograd kao i na isturenom odeljenju ove škole u u Novom Sadu.

Preminuo je u Beogradu 2018. godine, gde je i sahranjen u  Aleji zaslužnih građana .

Projekat Sportske legende Beograda sufinansiran je sredstvima Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za kulturu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

FOTO: PRINTSCREEN