SPORTSKE LEGENDE BEOGRADA – DRAGUTIN TOPIĆ

(25.12.2022) – Dragutin Topić rođen je u Beogradu, 12. marta 1971. Jedan je od najboljih  srpskih  atletičara  svih vremena. Trener mu je bio  Mihajlo Švraka , najveći deo karijere proveo je u  Crvenoj zvezdi , takmičio se i za  Partizan i  Vojvodinu .


Od 1993. godine drži državni  rekord  u skoku uvis  sa preskočenih 2,38 m, čime deli 15. mesto na rang listi najboljih skakača u vis svih vremena.


Prvi veliki međunarodni uspeh Topić je postigao na svetskom juniorskom prvenstvu u  Plovdivu , 1990. godine, kada je osvojio zlatnu medalju sa juniorskim svetskim rekordom (2,37 m) . Njegov rezultat iz Plovdiva je i danas zvanični svetski rekord u toj konkurenciji. 

Tri nedelje kasnije zlato je osvojio i na seniorskom  Prvenstvu Evrope  u  Splitu  Na kraju godine ga je list Sport proglasio za sportistu godine u  Jugoslaviji .


Na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Parizu osvojio je bronzu sa preskočenih 2.32. metra.


Na Svetskom prvenstvu na otvorenom 1999. u Sevilji bio je četvrti.


U finalu Gran pri serije atletskih mitinga dva puta je bio treći (u  Parizu 1994. i u  Dohi  2000. godine).


Na evropskim prvenstvima u dvorani osvojio je tri medalje – zlato u Stokholmu 1996. sa preskočenih 2.35, što je i dalje državni rekord i bronze u Đenovi 1992. i Gentu 2000.


Osvojio je zlato na Univerzijadi u Fukuoki. bronzu na Mediteranskim igrama u Peskari i ukupno 7 zlatnih medalja na Balkanijadi, četiri puta na otvorenom i tri puta u dvorani.

Na ekipnom prvenstvu Srbije 2012. kao član  Partizana  ostvario je normu za nastup na  Olimpijskim igrama  u Londonu, a pomogao je i da  Partizan vrati titulu šampiona u Humsku nakon dužeg posta. U 41. godini Topić je bio među najstarijim učesnicima atletskih takmičenja na Olimpijskim igrama u Londonu i jedini atletičar koji je šest puta učestvovao na najvećim i najprestižnijim svetskim sportskim skupovima.


Nije imao sreće da osvoji medalju na Olimpijskim igrama, a najbliži je bio u Atlanti kada je na kraju bio plasiran kao četvrti.

Dragutin Topić je u sezoni 1992/93. bio registrovan kao igrač košarkaškog kluba Spartak iz  Subotice , da bi mogao da učestvuje na zvaničnim Ol star susretima, gde je dva puta osvajao prvo mesto u zakucavanjima.

Takođe je i na nekim utakmicama ulazio u igru, pa je ostala upamćena njegova trojka protiv  Crvene zvezde  1993. u pobedi Spartaka od 85:67.

Njegova supruga je  Biljana Topić , rekorderka Srbije u troskoku, a njihova ćerka fenomenalna skakačica u vis Angelina Topić, koja kao juniorka redovno osvaja medalje na velikim takmičenjima, uključujući I bronzu na Evropskom seniorskom šampionatu.

Dragutin Topič je učestvovao u Rijaliti programima i snimio je spot sa grupom Tap 011.

Projekat Sportske legende Beograda sufinansiran je sredstvima Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za kulturu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

FOTO: SAS