SPORTSKE LEGENDE BEOGRADA – NENAD STEKIĆ

(28.12.2022) – Nenad Stekić rođen je u Beogradu, 7. marta 1951.

Na atletsku stazu kročio je kad je imao 12 godina, a već sa 14 je imao prve rezultate. Počeo je kao skakač u vis, a kasnije je nastavio kao skakač u dalj. U vis je skakao najpre (1963) 1,50 m da bi posle 6 godina postigao visinu 1,95 metara. Bio je pionirski prvak, grada, republike i  Jugoslavije , a
tek posle toga opredelio se za skok udalj.

Pomerao je rekorde Srbije i predviđali su mu blistavu karijeru, ali je Nenad povredio čašicu zgloba kolena i doktori su mu zabranili da skače pola godine. Onda su ga društvo iz gimnazije i profesor fizičkog nagovorili da skoči u dalj, pošto nije bilo kandidata za školsko takmičenje. Povreda mu nije smetala pošto se prilikom skoka udalj ulazi u odraz pod drugim uglom nego kod skoka uvis. Otišao je na takmičenje i skočio 6,73 metra!

Dužine su počele da se povećavaju iz takmičenja u takmičenje. Rekordi, ali sad u skoku u dalj, počeli su da se preskaču kao od šale i samo dve godine kasnije prešao je „začaranu“ granicu od 7 metara.

Nenad Stekić je prozvan kraljem atletike zbog svoje fantastične eksplozivnosti, što je osobina koja ne može da se nauči, nego samo treningom da se stekne i nadogradi .Ruski novinari su ga opisivali kao “snagu koja se ne vidi”.

Rusi su jako poštovali tehniku i proračune, ali Nenad je imao svoju definiciju skoka u dalj. Ona glasi: brzina plus odskok uz održavanje maksimalne brzine u trenutku odraza. Ima takmičara koji smanjuju brzinu da bi se odrazili, a to umanjuje konačan rezultat. Nenad smatra da je neophodno da se postigne sinergija brzine i odraza.

Status atletske ikone potvrdio je na predolimpijskom mitingu u Montrealu 1975. godine skokom od 8,45 metara kojm je ispisao novi evropski rekord skoka udalj. U to vreme, ali i mnogo kasnije, bio je to drugi najduži skok udalj, tik iza Amerikanca Boba Bimona (8,90 metara).

Kao legenda kruži prića da je na jednom treningu na Marakani Stekić doskočio 9.01 metara.

Pet godina je bio „vlasnik“ evropskog rekorda u skoku u dalj – 8,45 m (Montreal, 1975). Proglašen je za  najboljeg sportistu  u  Jugoslaviji  iste godine kada je postavio evropski rekord.

Na prvenstvima Evrope osvojio je tri srebrne medalje (Rim 1974 — 8,06,  Prag  1978 — 8,12 i  Zindelfingenu  1980 — 7,91 dvorana). Bio je dvostruki prvak  Mediteranskih igara , te osvajač zlatne i srebrne medalje na Univerzijadama.

Na Svetskom prvenstvu u  Helsinkiju  1983. bio je peti (8,09 m). Za reprezentaciju Jugoslavije nastupao je 64 puta. U timu Evrope nastupao je na Svetskom kupu 1977.

Nenad Stekić preminuo je u Beogradu 2021. godine.

Projekat Sportske legende Beograda sufinansiran je sredstvima Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za kulturu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.