SPORTSKE LEGENDE BEOGRADA – ZORAN DIMITRIJEVIĆ

(30.12.2022) – Zoran Dimitrijević, popularni Čava, rođen je u Beogradu, na Bulbulderu, 28. avgusta 1962.

Čava je pravo dete Partizana, u kojem je prošao kompletnu omladinsku školu.

Trenirali su ga Stevan Ćele Vilotić, Aleksandar Atanacković i Minda Jovanović, a već u mlađim kategorijama, isticao se ogromnim talentom, pa mu se predviđala velika budućnost.

Na žalost, osim prema fudbalu, mladi Čava (nadimak koji mu je imao i otac) gajio je ljubav i prema provodu, noćnom životu i alkoholu.

U vreme kada je završavao juniorski staž i bližio se debiju u prvom timu, bio je najveći talenat jugoslovenskog fudbala. Prve nastupe u seniorskoj konkurenciji imao je u sezoni 1981/82, a naredne je već odigao 23 utakmice (postigao tri gola) i dao značajan doprinos osvajanju titule.

U sledeće dve sezone takođe je igrao dobro, ali sada već sve češće izostaje iz prvog tima, uglavnom iz malopre navedenih razloga, pa na kraju sezone 1984/85 (u kojoj je imao čast da zaduži desetku tek penzionisanog Moce Vukotića) napušta Partizan, za koji je odigrao 199 utakmica i dao 59 golova.

Imao je najpre kratku epizodu u Americi, gde je igrao mali fudbal u Kanzas Sitiju, a onda prešao u Spartak. Nije baš mnogo igrao u subotičkom klubu i 1987. godine, na poziv legendarnog Ćire Blaževića, Čava Dimitrijević prelazi u Dinamo.

Čava je igrao odlično te prve sezone, bio je standardan, postao ljubimac navijača, a novinari su neke njegove igre ocenjivali desetkom. Sledeće godine, međutim, Blaževića menja Josip Skoblar, Čava je sve češće na klupi ili tribinama i na kraju te druge sezone u Dinamu, 1989. godine, odlazi u Francusku. U Dinamu je odigrao 37 utakmica i dao dva gola.

U Dižonu je proveo dve sezone, na 45 mečeva dao je tri gola i interesovanje je pokazao Nant.

Na žalost, u Nantu je doživeo tešku saobraćajnu nesreću čime je definitivno okončao karijeru. U Francuskoj mu se rodio i sin Miloš, koji je jedno vreme igrao za Rad i Crvenu zvezdu, a povreda ga je sprečila da nastupi za selekciju Srbije.

Zoran Dimitrijević je preminuo 13. septembra 2006. u svojoj 45. godini, u Nantu. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Po Dimitrijeviću je nazvana jedna ulica u beogradskom naselju Umka, 2020. godine, a na Vračaru, u ulici Koče Kapetana se nalazi mural nacrtan u njegovi čast. Retko kada se dešava da jedan momak, koji je odigrao samo četiri sezone u nekom
beogradskom klubu, dobije status gradske legende. Oni koji se sećaju njegovog talenta I igara znaju da to nije slučajno.

Projekat Sportske legende Beograda sufinansiran je sredstvima Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za kulturu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

FOTO: PRINTSCREEN