SRBIJA DEVETI FAVORIT NA MUNDOBASKETU

(12.8.2023) – Reprezentacija Srbije danas nastavlja pripreme za predstojeći Svetski kup, posle dva dana odmora po odigranom Akropolis kupu. FIBA je u međuvremenu napravila novu listu favorita za titulu na kojoj Orlovi zauzimaju deveto mesto.

FIBA je primarnu listu favorita napravila još početkom leta, ali sada je napravljen presek nakon odigranih prijateljskih mečeva i sastava ekipa za Mundobasket.

Što se tiče plasmana Srbije, ona je pala za jedno mesto u odnosu na početak pripremnog perioda.

Nikola Jokić nije dostupan ovog leta, bilo koja druga ekipa bi bez najboljeg igrača pala u top 10 listi, ali ne i Srbija. Jer još uvek imaju pouzdanog Bogdana Bogdanovića spremnog da preuzme, kao što je i učinio u prvoj utakmici po povratku sa 15 poena, sedam skokova i pet asistencija u pobedi nad Grčkom. Tu je i Nikola Milutinov, Marko Gudurić može da zatrpa svakoga sa 20+ poena, a oni imaju veliku dubinu sa mnogo momaka koji se raduju većoj ulozi u odsustvu Jokića i Vasilija Micića ovog leta. Malo je reći da su favoriti u grupi, ali oni će zadržati sećanje na 2019. i 2022. godinu, gde se njihovi dobri nastupi u grupnoj fazi nisu preveli u dobru košarku u igrama u eliminacionoj fazi”, navodi FIBA u svom obrazloženju.

Lista deset najvećih favorita za titulu prvaka sveta izgleda ovako: SAD, Francuska, Australija, Slovenija, Nemačka, Španija, Kanada, Italija, Srbija i Dominikanska Republika.

Podsetimo, Svetski kup čiji su domaćini Filipini, Japan i Indonezija počinje 25. avgusta.

IZVOR: MERIDIAN SPORT