SRBIJA I DALJE 9. NA LISTI FAVORITA ZA OSVAJANJE SP U KOŠARCI

(24.8.2023) – FIBA je objavila novu listu favorita za osvajanje Svetskog prvenstva, a Srbija se nalazi na devetoj poziciji, identično kao i u prethodnom objavljivanju rang liste.

Iznad “orlova” su SAD, Nemačka, Francuska, Španija, Kanada, Australija, Italija i Slovenija, a top 10 zatvara Dominikanska Republika.

Procena je da će Srbija sigurno biti prva selekcija sa obezbeđenim prolazom u četvrtfinale.

Izabranici Svetislava Pešića će prvenstvo otvoriti 26. avgusta, utakmicom protiv Kine. Narednu igraju 28. protiv Portorika i grupnu fazu završavaju 30, duelom sa Južnim Sudanom.

Iz svake grupe dve selekcije idu dalje, a Srbija će, ukoliko prođe, biti u novoformiranoj grupi I, koju će činiti i dve najbolje plasirane selekcije iz grupe A, u kojoj su Italija, Filipini, Domenikanska Republika i Angola.

Drugu rundu bi naši reprezentativci trebalo da igraju od 1. do 3. septembra. Princip je takav da se bodovi prenose, pa se ekipe u ovoj fazi neće susretati sa timom sa kojim su igrali u grupi u prvoj rundi, već ih čekaju dva meča sa timovima sa kojima se ukrštaju, a nakon toga sledi nokaut faza, u koju prolaze opet dve najbolje selekcije, verovatno Srbija i Italija.

I dok im je do ovde žreb bio naklonjen, u četvrtfinalu “orlove” čekaju ozbiljni protivnici, a ako ne bude bilo iznenađenja, to su SAD, Litvanija ili Grčka.

FOTO – FIBA/TWITTER