SRBIJA JE PRVAK EVROPE!!!

SRBIJA JE ŠAMPION EVROPE!!! Naša reprezentacija je u velikom finalu Evropskog prvenstva u Valensiji zasluženo savladala Francusku 63:54 i osvojila četvrtu medalju u poslednjih šest godina, odnosno drugu zlatnu na evropskim prvenstvima!

Utakmica je od prvog minuta bila prilično čvrsta i nervozna, uz dosta promašaja na obe strane, ap je posle dva i po minuta bilo 2:2, a u 5. minutu 7:7. Pogodila je u 7. minutu Dabović trojku za 10:7. Francuskinje su forsirale šut za tri poena, koji ih nije služio, naš tim je bio agresivan u odbrani, što rivalu nije odgovaralo, a na prvu pauzu smo otišli sa „plus tri“ – 14:11.

Sjajno je Srbija otvorila drugu četvrtinu, povela 18:11, ali je Francuska odgovorila serijom 7:0 i izjednačila. Naš tim je igrao odlično i posle trojke Vasić i poena Anderson stigao u 17. minutu i do dvocifrene prednosti – 29:18. Podigla je Bruks sa linije penala na 31:18, Odgovorile su Francuskinje sa dve trojke, a onda i sa dva penala Vukosavljević za seriju 8:0 – 26:31, koliko je i bilo na poluvremenu.

I treća deonica krenula je u dobrom ritmu za naš tim, pogodila je Vasić, pa Dabović za tri za 36:26 u 24. minutu. Još jednom Francuskinje nisu iskoristile napad, još jednom je neverovatna Dabović pogodila iz velike daljine za „plus 13“ – 39:26, pa dva minuta kasnije Andreson za najvećih 41:26. Skoro pet minuta bile su rivalke bez koša do dva slobodna bacanja Vukosavljević, ali je Andreson još jednom pogodila za dva – 43:28. Jovanović je pogodila trojku za 46:28 u 26. minutu, pa se u narednom periodu igralo koš za koš, do trojke Žoanes koja je posle pet vezanih poena smanjila na 36:48 na 20 sekundi pre poslednje pauze. Sudije su svirale spornu nesportsku ličnu grečku Škorić, a onda i faul Krajišnik, pa se Francuska potpuno vratila u meč i na kraju treće četvrtine prišla na 40:48.

Poslednja deonica počela se sa nekoliko promašaja oba tima, da bi Bruks pogodila za tri, pa za dva u 33. minutu – 55:42. Smanjila je Vukosavljević trojkom na 45:55, ali je poentirala Anderson (57:45). Imala je Srbija posle poena Bruks 59:48 na 3:25 pre kraja. Pokušavale su Francuskinje da smanje ali su naše devojke sjajno kontrolisale rezultat, a kada je Anderson pogodila za 61:48 na 1:30 do kraja sve je bilo gotovo. Odgovorio je protivnik sa dve trojke (54:61), ali je Sonja poentirala za 63:54 i počelo je ogromno slavlje Srbije! Šampionke Evrope!

Sonja Vasić

” Od početka pričam da ne želim preterano ni pažnje, jer završavam karijeru. Kad sam donosila ovu odluku, bila sam svesna da nema boljeg kraja nego da sam sa njima ovde. I sada kada pričamo o tome kako sam odigrala turnir, to je najviše zbog njih. Mogla bih sad da spomenem neku igračicu koja meni priđe i kaže: Ajde Sole ti ovo rešavaš. One izvlače najbolje iz mene. Činjenica je da smo nekako zaokružile ovu priču ove generacije. Kada je 2015. delovalo da je nerealno da ovo osvojimo, iz godine u godinu biti tu na vrhu i onda ponoviti opet zlato ove godine, stvarno mislim da je fenomenalan uspeh za našu generaciju. Na stranu rezultat, činjenica kako se mi borimo i kako igramo za ovu zemlju, dokaz je koliko to nama znači, a govori i mnogo o karakteru svakog člana ovog tima. Bilo je kao 2015. Mi kada ispunimo te neke naše ciljeve, nema drame. U finalu je prva utakmica kada se mi napokon malo opustimo. Vidite da je dosta igračica koje su tokom prvenstva igrale u grču, sada počinju da pokazuju sav svoj potencijal. Sada mi je bilo lako da igram, jer znam da ne moram da se brinem, ne moram da preuzimam odgovornost. Bila je ovo utakmica u kojoj smo mi rutinski odradile zadatke koje je Marina zacrtala. Kada smo ih ispunili, znali smo da je nemoguće izgubiti.”

Jelena Bruks

” Ko­nač­no! Za po­sled­nje Evrop­sko pr­ven­stvo, ne mo­že da bu­de lep­še. Ovo je bi­la je­di­na utak­mi­ca gde smo od­ra­di­le do­bar po­sao ve­ćim de­lom. Bi­lo je pado­va, što je i nor­mal­no. Fran­cu­ska, opet, ni­je bi­lo ko. Interna šala je bila – dok je god Fran­cu­ske, Sr­bi­ja će da osva­ja me­da­lje. Kad smo po­be­di­le Špa­ni­ju, ja sam ve­ro­va­la da osva­ja­mo, jer na­ma je Špa­ni­ja mu­ka go­di­na­ma una­zad. Ovo je stvar­no fe­no­me­nal­no. I od ovo­ga ne mo­že bo­lje. Ma­lo da pre­da­he­mo, pa da se spre­ma­mo za da­lje.”

Marina Maljković

” Igra­li smo rat­nič­ki skroz… Na­ša ze­mlja je ma­la, ali je to ze­mlja pra­vih rat­ni­ka, ili u ovom slu­ča­ju rat­ni­ca. A dru­ga stvar, po­red to­ga, od­gi­ra­li smo i teh­nič­ki i tak­tič­ki do­bro. Gla­vom smo osta­li tu gde je tre­ba­lo. Mi­slim da je ovo stvar­no bi­la, ono što sam i tra­ži­la – jed­na od­lič­na par­ti­ja košar­ke, ko­ju mi tre­ni­ra­mo sva­ki dan. Do sa­da smo igra­li vr­lo do­bre utakmi­ce, že­le­li smo da ova u fi­na­lu bu­de stvar­no od­lič­na. Sad dok smo sta­ja­li na po­sto­lju, Ti­na Kra­ji­šnik ko­joj je ovo pr­va me­da­lja, mi je re­kla: „Jao tre­ne­ru, za ovo se ži­vi“. Da. Ta­ko je! Za­što bi­smo sa­da stali? Haj­de da po­no­vi­mo ovo…”

IZVOR: KSS