SRBIJA KANDIDAT ZA DOMAĆINA ŠKOLARIJADE 2025.

(22.5.2024) – U kineskom Dalianu, uspešno su završeni sastanci Izvršnog odbora ISF (Međunarodns federacija za školski sport).

Jedan od članova borda ISF je i naš Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije. Ujedno, Dalianu se održava Svetski kup u fudbalu za srednjoškolce, gde nastupa i Srbija u konkurenciji dečaka.

Posle fantastične ceremonije otvaranja na predivnom stadionu i početka takmičenja, održali smo puno važnih sastanaka. Razmatrane su mnoge teme za unapređenje škoskog sporta generalno. Školski sport je u velikom broju zemalja sveta postao prepoznatljiv i bez njega se ne može. Prezentovao sam video materijal o Zlatiboru, koji je fantastična destinacija za organizaciju školskih međunarodnih takmičenja.

Izvršni odbor je bio fasciniran našom najpoznatijom turističkom destinacijom i dao sa saglasnost da ukoliko Vlada Republike Srbije odobri organizaciju najvećeg svetskog školskog takmičenja, Srbija bude domaćin Školarijade 2025. Školarijada okuplja oko 5.000 dece osnovnog skolskog uzrasta u oko 20 sportova. Posebno sam istakao da imamo veliku pomoć države Srbije i Grada Beograda i da na to treba da se ugledaju druge države. Sport kod mladih je nešto što utiče na zdravo odrastanje – istakao je Željko Tanasković.

U Dalianu je potpisan i Memorandum o saradnji Srbije i Kine u školskom sportu.

FOTO – SAVEZ ZA ŠKOLSKI SPORT SRBIJE