SRBIJA OD MONTEVIDEA DO KATARA (I)

(18.12.2022) – Prvo Svetsko prvenstvo u fudbalu održano je u Montevideu 1930. godine. Zbog bojkota hrvatskih reprezentativaca, iako pod imenom Kraljevina Jugoslavija, de iure ne, ali de facto i u simboličnom smislu, može da se računa kao prvo učešće Srbije na Mundijalu.

Inače, Jugoslovenski nogometni savez (JNS) je osnovan 14. aprila 1919. u Zagrebu i to u vreme kada se novoformirana država zvala Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

U JNS-u već naredne 1920. godine bilo je registrovano 112 fudbalskih klubova, najviše u Zagrebu – 73, Beogradu 13, Splitu 11, Ljubljani 7 i Sarajevu 8.

Već 1923. godine JNS je organizovao prvo prvenstvo Jugoslavije po kup sistemu uz učešće šest prvaka republičkih podsaveza, Zagreba, Beograda, Splita, Sarajeva, Ljubljane i Skoplja. Prvi šampion bio je Građanski iz Zagreba, a naredne godine pobedila je SK Jugoslavija iz Beograda.

Prvi šampion u liga sistemu od 6 klubova 1927. postao je splitski Hajduk.

U članstvo FIFA, JNS bio je primljen najpre sa statusom privremenog člana (4. maja 1921), a stalni član je postao 20. maja 1923.

Jačanjem Beograda kao fudbalskog centra ovdašnji fudbalski radnici želeli su da se sedište Saveza prebaci iz Zagreba u Beograd. Ideja je izneta na Skupštini u Zagrebu 24. novembra 1929, predlog je prošao većinom glasova (156-85), ali je došlo do rasprave, svađe, čak i tuče. Intervenisala je policija, izbacila ratoborne delegate, tako da Skupština nije završena. Nastavljena je tek 16. marta 1930, takođe u Zagrebu. Za preseljenje u Beograd glasalo je 213 delegata, za ostanak u Zagrebu samo 12, dok ih je sedam bilo uzdržano.

Izabrana je nova uprava, na čelo JNS stao je Janko Šafarik, a sekretar je postao dr Mihailo Andrejević.

Neslaganje Zagreba oko prebacivanja fudbalskog saveza u Beograd dovelo je do bojkotovanja nacionalnog tima klubova iz Banovine Hrvatske, pa su zato put Urugvaja krenuli samo igrači iz beogradskih klubova. Zbog činjenice da je mnogo veći broj klubova i kvalitetnih igrača bio lociran u zapadnom delu zemlje očekivalo se da će učešće Jugoslavije biti pravi debakl, ali do toga nije došlo. Čak je i kralj Aleksandar bio nezadovoljan razvojem situacije i uskratio je očekivana sredstva za put.

Na svu sreću, veliki vizionar Mihailo Andrejević izgurao je ideju do kraja i Srbija danas, kao pravni naslednik nekadašnje zemlje, sa ponosom može da kaže da spada među 13 zemalja učesnika prvog svetskog prvenstva u fudbalu.

Projekat „Srbija od Montevidea do Katara“ sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

FOTO – JUGOSLOVENSKI FUDBALSKI KLUBOVI / DRAGIŠA KOVAČEVIĆ