SRBIJA OD MONTEVIDEA DO KATARA (IV)

(21.12.2022) – Glavni stadion na kome su igrane utakmice na prvom Svetskom prvenstvu u Montevideu bio je Sentenario, ali on i pored velikog truda nije bio gotov do početka prvenstva, pa su utakmice igrane i na manjim objektima – Veliki centralni park kapaciteta 20.000 i Positos, na kojem je moglo da bude 10.000 ljudi.


I pored velike želje organizatora da dođe svih 16 selekcija, iz raznih razloga nisu stigli Egipat, Japan i Sijam (Tajland). To automatski znači da su neke grupe bile okrnjene.


U prvoj grupi bili su Argentina, Čile, Meksiko i Francuska.


U drugoj grupi nalazili su se Brazil, Jugoslavija i Bolivija.


I preostale dve grupe imale su po tri tima. U trećoj grupi našli su se Urugvaj, Peru i Rumunija, a u četvrtoj SAD, Belgija i Paragvaj.


Za današnje prilike, organizacija takmičenja je bila potpuno amaterska, sa neverovatnim propustima koji su neke selekcije koštale i daljeg plasmana. Tako je u prvoj grupi Francuska u roku od dva dana odigrala dva meča. 13. jula je pobedila Meksiko sa 4:1, a prvi gol u istoriji Svetskih prvenstava dao je Francuz Lusijen Loran u 19. minutu. Već 15. jula igrao se duel za
prvo mesto protiv Argentine. Francuzi su ostali u 20. minutu bez golmana Tepoa koji se povredio, u 81. Monti je iz slobodnog udarca doneo prednost Argentini, a kada je Francuz Langlije imao zicer za izjednačenje, brazilski sidija Almeida Rego je u 84. minutu svirao kraj meča. Čile je potom pobedio Francusku sa 1:0, na tom susretu sviran je i prvi penal na takmičenju, ali je viđen i prvi promašaj jer je golman Tepo odbranio šut Vidala. Čile je
pobedio Meksiko 3:0, Argentina je nadigrala Meksiko 6:3, uz prvi hettrik Giljerma Stabilea, da bi u odlučujućem duelu Gaučosi pobedili Čileance sa 1:0, uz ozbiljnu tuču posle grubog prekršaja Montija nad Toresom.


Brazil je bio apsolutni favorit protiv Jugoslavije i toga su bili svesni i naši igrači.


-Brazilaca smo se propisno uplašili. Doveli su kompletna dva tima u Montevideo i kad smo ih videli kako na trening-utakmicama igraju između sebe, bili smo frapirani. Nikada, ni pre ni posle, nismo videli da fudbal može tako da se igra “iz prve”. Igrači nisu toliko trčali, ali je lopta išla tako brzo, od jednog do drugog, da je gotovo nemoguće bilo pratiti je – govorili su kasnije jugoslovenski reprezentativci.


Boško Simonović, savezni kapiten, tada je rekao – Momci, da biste ove žonglere tukli, morate da izginete.


Projekat „Srbija od Montevidea do Katara“ sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

FOTO – JUGOSLOVENSKI FUDBALSKI KLUBOVI / DRAGIŠA KOVAČEVIĆ